Nem kér az európai államkötvényekbõl Európa legnagyobb biztosítója
2012.10.02
A német Allianz biztosító a jövõben kerülni fogja az európai államkötvényeket befektetési lehetõségek számbavétele során, helyettük fõleg energia- és infrastrukturális fejlesztéseket preferálnak majd - fejtette ki Michael Diekmann, vezérigazgató.

„Szeretnénk elkerülni a szuverén adósságokat új befektetéseink során – nyilatkozta Diekmann a Handelsblatt nevû német napilapnak.

A német kötvények nem túl kecsegtetõk az utóbbi idõben, hiszen a hozam alacsonyabb, mint az infláció mértéke, a görög válságot követõen pedig Európa szerte megnövekedett a befektetési kockázat.

„Ez az oka, amiért a befektetõk nem hajlandóak szuverén kötvényekbe fektetni, és inkább a feltörekvõ piacokra, vállalati kötvényekre, infrastrukturális projektekre és az ingatlanpiacra összpontosítanak” - tette hozzá.

A megújuló energia- és az infrastrukturális projektek rendkívül vonzóak a hosszú távú befektetõk számára, így a biztosító cégek számára is. Az Allianz a villamosenergia-átviteli hálózatok felé tendál, mivel Németországban az árakat a szövetségi hálózatszolgáltató szabja meg, ami biztosítékot jelent a befektetõk számára is.

„Ez a termelõknek nem jó, hiszen a hozamok a tõkeköltség alatt maradnak, viszont bíztató nekünk, befektetõknek” – tette hozzá Diekmann.