Kosárlabda, kerékpár, tenisz? Kiderült, melyek a legveszélyesebb sportok!
2012.07.26
A következõ hetekben, az olimpiai játékok idején a sporté lesz a fõszerep az egész világon. Ugyanakkor a versenysportolókon kívül is egyre többeknek fontos az egészséges életmód és a rendszeres sportolás, a veszélyekkel, melyeket a sportsérülések jelentenek, azonban sokan nincsenek tisztában. Egy nemrég publikált felmérés szerint például több olimpiai sportág esetében is minden 100 ember közül általában 1-2 fõ komolyabb balesetet is szenved, amennyiben rendszeresen ûzi az adott sportot legalább egy évig. A Generali ebben az évben eddig több mint másfélmillió forint kártérítést fizetett ki a kollektív sportbiztosításai kapcsán kórházi kezelésre, mûtéti térítésekre és csonttörésekre.

Egy nemrég publikált amerikai tanulmány szerint az extrém sportokat leszámítva is számos olyan, egyébként az Olimpia programján is szereplõ sportot ûznek versenyszerûen és tömegsport jelleggel egyaránt a világban, melyek komoly veszélyeket jelenthetnek. A kosárlabda, a kerékpársport különösen, de meglepõ módon a röplabda, vagy a tenisz is jelentõs sérülésveszélyekkel járhat. Azt is megállapította a felmérés, hogy sportolás közben leginkább a fej, a boka és az ujjsérülésektõl tarthatunk.

A Generali a Pajzs kollektív sportolói élet-, baleset és egészségbiztosítás keretében évek óta biztosít sportolókat. A Biztosító emellett a különösen veszélyes (extrém) sporttevékenységekre vonatkozó balesetbiztosítással is rendelkezik. Ebbõl következõen a társaság azt is fel tudta mérni, mely típusú sportbalesetek voltak a leggyakoribbak ez elmúlt egy évben. Az adatok alapján megállapítható, hogy a rándulások, és az izomszakadások a leggyakoribb balesetek, míg csonttörés például csupán minden tízedik esetben következik be.


„Büszkék vagyunk arra, hogy noha a hazai sportbiztosítási piac még nem túl nagy, a Generalit olyan neves egyesületek választották már, mint például az MTK Budapest vagy a Szolnoki Olaj Kosárlabdaklub. Ugyanakkor fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a Generali nem csupán a versenysportolóknak nyújt biztonságot. A magyarországi sportkörök, sportvállalkozások, és kisebb, amatõr klubok is köthetnek sportbiztosítást nálunk, amivel még nyugodtabban élvezhetjük a sportolás örömeit.” – mondta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

A Pajzs kollektív sportolói élet-, baleset és egészségbiztosítások egyébként már két fõtõl is megköthetõek, a biztosítás éves díja pedig alapvetõen attól függ, hány fõre, és milyen kockázatokra kiterjedõ verziót választ a sportegyesület. A biztosítások átlagos éves díja ennek megfelelõen néhány tízezer forinttól több százezer forintig is terjedhet, de az egy fõre jutó díjak jellemzõen alacsonyak. A Generali Biztosító az elmúlt egy év több mint 1,5 millió forint kártérítést fizetett ki különbözõ sérülések vagy balesetek után. A legnagyobb tétel a kifizetések közül a balesetet követõ mûtétek térítése volt közel 800 ezer forintért érékben, ezt követték a félmillió forintot meghaladó összegû csonttörések, és a baleseti kórházi napidíjtérítések 250.000 forint összértékben.

PAJZS sportolói kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosításról itt olvashatnak további részleteket.