Mit tudnak a biztosítók vezetõi az új szabályokról?
2012.07.27
A biztosítótársaságok vezetõinek többet kellene tenni az új európai tõkemegfelelési szabályok elsajátítása érdekében, miután a KPMG felmérésébõl az derült ki, hogy csak minden ötödik biztosítási felsõvezetõ részesült 15 óránál hosszabb képzésben a Szolvencia II-vel kapcsolatban.

A tanácsadó cég júliusban nyilvánosságra hozott felmérése azt is megállapította, hogy a biztosítótársaságok vezetõségének mindössze 19%-a tervezi, hogy az elkövetkezõ egy évben növelje a jogszabályi változásokhoz kapcsolódó képzések számát.

A KPMG szerint a Szolvencia II jobb megértése versenyelõnyhöz juttathatná a vállalatokat, továbbá biztosítaná õket arról is, hogy valóban meg tudnak felelni a szabályoknak, melyek új tõkekövetelményeket írnak elõ Európa biztosítói számára.

„Habár a képzések szükséges mennyisége társaságonként különbözõ, azonban minden egyes biztosítótársaság vezetõségének rendelkeznie kell a szükséges ismeretekkel és képességekkel ahhoz, hogy az új követelményeknek megfelelõen tudja elõbbre vinni vállalkozását” – olvasható a tanácsadó cég Szolvencia II szakértõjének véleménye a jelentésben. „A 15 óránál is rövidebb képzési idõ nem valószínû, hogy elegendõ a megfelelõ szintû szaktudás megszerzéséhez” – tette hozzá Phil Smart.

A felügyeletek és szabályozó hatóságok kemény kérdéseket fognak feltenni a kulcsfontosságú pozíciókban lévõ vezetõknek, és alkalmazottaknak, hogy teszteljék az új rendszerrel kapcsolatos ismereteiket. Ez messze túlmutat a keretrendszer implementálásáért felelõs technikai csapaton, ráadásul az új szabályok be nem tartásának messzemenõ következményei lehetnek – figyelmeztet a KPMG.

A Szolvencia II által elõírt mérõszámok, és vonatkozó szabályozások igazi versenyelõnyt kovácsolhatnak a biztosítók számára azáltal, hogy megfelelõ tájékoztatást nyújtanak a döntéshozatalban, különösen a tervezett összeolvadások és felvásárlások, illetve a potenciális üzletág értékesítések tekintetében – olvasható a jelentésben.

Annak érdekében, hogy az új keretrendszert megfelelõen beágyazzák a szervezetek mûködésébe, a cégeknek tanácsos a vezetõk teljesítményét is valamilyen formában az új szabályoknak megfelelõ célokhoz kötni, illetve értékelni.

A kutatás megállapította, hogy a cégeknek mindössze 44%-a csinálja ezt jelenleg. A KPMG azt tanácsolja a biztosítóknak, hogy miután kevesebb mint 18 hónap áll rendelkezésükre az új szabályok életbe lépéséig, már most el kellene kezdeniük az új szabályok beépítését jövõ évi céljaikba, hogy leteszteljék õket. A biztosítók 90%-a már megkezdte a Szolvencia II-vel kapcsolatos képzéseket, közülük minden harmadik egész vállalatra kiterjedõ képzési programokat is elindított.