Minden várakozást felülmúlt az Allianz eredménye
2012.08.03
Az életbiztosítási és vagyonkezelési üzletág erõs teljesítményének köszönhetõen a német biztosító az elemzõi várakozásokat felülmúló második negyedéves eredményt tudott elérni, mellyel a 2012-re kitûzött eredménycélokat is megerõsítette.

Európa legnagyobb biztosítójának 2012. második negyedéves mûködési eredménye megközelítette a 2,4 milliárd eurót, amely a Reuters felmérésében résztvevõ bankok és brókercégek várakozásait is magasan felülmúlta, és 2,8%-kal haladta meg az elõzõ év hasonló idõszakának eredményét.

A kihívásokkal teli környezet ellenére megerõsítjük 2012-re kitûzött elõzetes terveinket, amely szerint az idei évre 8,2 – plusz-mínusz 0,5 - milliárd eurós üzemi eredményt várunk – közölte az Allianz vezérigazgatója, Michael Diekmann.

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág, valamint a vagyonkezelés területén elért negyedéves mûködési eredmények szintén felülmúlták a legmagasabb elemzõi várakozásokat is. A pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Oliver Baete szerint a nyereségességre történõ fókuszálásnak köszönhetõ ez a kiemelkedõ eredmény. A díjbevételek még azokban a régiókban is emelkedtek, melyeket a leginkább sújtotta a magas piaci volatilitás – tette hozzá Baete.

A nem-életbiztosítási vonalon ezzel szemben a mûködési eredmény 16%-kal zsugorodott a vizsgált idõszakban, miután a Thaiföldön történt áradások kárigényei miatt 120 millió eurós tartalékot kellett képeznie a vállalatnak. Ennek ellenére a negyedéves nettó profit meghaladta az 1,3 milliárd eurót, amely 23%-kal volt magasabb az egy évvel ezelõtti eredménynél, amikor is a görög szuverén adósság miatt jelentõs leírásokra kényszerült az Allianz.

Az Allianz részvényei 6,4%-kal emelkedtek az év eleje óta, amely azonban elmarad az EuroStoxx 600 biztosítási index 8%-os emelkedésétõl. Európa második legnagyobb biztosítója, az Axa részvényei ugyanezen idõszak alatt 3,4%-kal zuhantak.