A vártnál kisebbet bukott Európa második legnagyobb biztosítója
2012.08.03
A vártnál enyhébb nyereségcsökkenésrõl számolt be az Axa az idei elsõ félévre vonatkozóan. Az elõzõ év hasonló idõszaki eredményét jelentõsen megdobó ausztrál és új-zélandi eladások után idén 36%-kal kisebb eredményt produkált az európai biztosító.

Az Axa adott idõszaki nettó árbevétele 2,59 milliárd euróra csökkent a tavalyi elsõ félév 4 milliárdot is meghaladó eredményéhez képest. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzõk korábban 2,11 milliárd eurós árbevételt prognosztizáltak, amit tehát felül tudott múlni a vállalat.

A mûködési nyereség 3%-kal, 2,305 milliárd euróra hízott, köszönhetõen a nem-életbiztosítási üzletág teljesítményének.

Az elsõ féléves szilárd eredményünk annak az elmúlt néhány éve zajló stratégiának köszönhetõ, melynek keretében a kevésbé piac érzékeny üzletágakra igyekeztük fókuszálni – közölte a pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Gerald Harlin a Reutersnek.

Az Axa elsõ félévi bevétele 1%-kal, 48,41 milliárd euróra hízott elõzõ év hasonló idõszakához képest, melyen belül az életbiztosítási és megtakarítási üzletág 1%-ot, míg a vagyonbiztosítási üzletág 4%-kal emelkedett, ezzel szemben a vagyonkezelési üzletág 10%-os zuhanást szenvedett el.

A biztosító gazdasági szolvenciamutatója – amely kulcsfontosságú mutatója a vállalat pénzügyi erejének – 174 százalékra zuhant az elõzõ évi 183%-ról, elsõsorban az alacsonyabb kamatok miatt. A csökkenés elsõsorban piaci hatásokkal magyarázható.