Így teljesített Európa második legnagyobb biztosítója
2013.10.28
Európa második legnagyobb biztosítója az erõs eurót és az életbiztosítások szezonális alulteljesítését okolta a lassuló bevétel-növekedésért az idei elsõ kilenc hónapban – közölte az Axa.

Az Axa jelenleg díjemelésekkel, továbbá egy 2015-ig betervezett 1,7 milliárd eurós költségcsökkentéssel igyekszik javítani nyereségességén. Ezen kívül a feltörekvõ piacokon igyekszik terjeszkedni, akvizíciókon keresztül.

A társaság az idei év elsõ kilenc hónapjában összesen 2%-kal, 69,5 milliárd euróra növelte bevételeit, amely némileg lassuló növekedést mutat, szemben az elsõ félév 3,4%-os növekedésével – közölte múlt héten a társaság. Ennek ellenére a társaság megerõsítette 2015-ös profitcélját.

A lassabb növekedést az Axa az árfolyam-hatással, az ázsiai ügyfelek eszköz-kivonásaival, valamint az életbiztosítási piac enyhe lassulásával magyarázta, ugyanakkor a vezérigazgató helyettes, Denis Duverne hozzátette, hogy a harmadik negyedév soha nem számít a legerõsebb negyedévnek.

A harmadik negyedévben az Axa vagyonkezelési üzletága, beleértve az AllianceBernsteint is tõkekiáramlást könyvelt el, köszönhetõen az attól való befektetõi félelemnek, hogy az amerikai jegybank, a Fed leállítja a kötvény-vásárlási programját, melyet a bizalom és a növekedés ösztönzésére hoztak létre. Az USA és az eurózóna rekord alacsony kamatai arra kényszerítették a biztosítókat és az alapkezelõket, hogy csökkentsék államkötvény-kitettségüket, és magasabb hozamot ígérõ, potenciálisan kockázatosabb eszközökbe fektessenek. Az Axa és a német rivális, Allianz egyre inkább ingatlan-beruházások, és hitelezés iránt érdeklõdnek.

Mivel nem hisszük, hogy a francia államkötvények lennének a legvonzóbb befektetési eszközök, az elmúlt idõszakban nem is vásároltunk többet belõlük – tette hozzá Duverne. Az Axa részvényei éves szinten 43%-ot emelkedtek, amely felülmúlja a STOXX Europe biztosítási indexének 23%-os emelkedését.