Mikor jön a használat arányos útdíj?
2012.08.15
Az ÁAK jogi, mûszaki és pénzügyi szakértõk bevonásával jelenleg is dolgozik az elektronikus útdíj (ED) kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési pályázat kidolgozásán, tendereztetés idõpontja azonban még nem ismert – írja a Napi Gazdaság.

A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer tervezett indulási dátuma 2013. július 1-je. A kapcsolódó közbeszerzési pályázat pontos idõpontja \"titkos\", de az ÁAK állítása szerint az bizonyos, hogy erre 2012 õszén mindenképpen sor kerül. Szakértõk szerint a közbeszerzési pályázat legalább fél évet vesz igénybe. Ausztriában egyébként a rendszer kiépítéséhez másfél-két évre volt szükség, Németországban viszont ennél jóval több idõt vett igénybe a rendszer üzembe helyezése.

A 2013. július 1-jei határidõvel a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó gépjármûvekre történik az ED-rendszer értékesítési, díjszedési és ellenõrzést tartalmazó implementációja, azzal a feltétellel, hogy a rendszert képessé kell tenni késõbbi idõpontban történõ kiterjesztésre az egyéb jármûkategóriákat figyelembe véve.

A beruházás finanszírozásáról a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és az ÁAK szakértõk bevonásával határoz a rendszer becsült költsége alapján. Ennek pontos mértéke azonban csak az ED rendszer tervezésére és kiépítésére kiírandó közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevõjének, illetve az általa benyújtott pályázat részleteinek ismeretében határozható meg.