Fókuszban a szabályozás: mire kell figyelniük a biztosítóknak?
2012.08.21
A Simcorp pénzügyi szoftvereket fejlesztõ cég független kutatási egysége átfogó jelentést készített, hogy mit kell tenniük az európai alapkezelõknek, biztosítótársaságoknak és egyéb pénzügyi intézményeknek ahhoz, hogy IT-rendszerek tekintetében felkészüljenek a hamarosan életbe lépõ új Szolnvencia II szabályoknak.

A kiadvány egyik szerzõje, a Celent vezetõ elemzõje elmondta, hogy bár az új rendelkezések „politikailag még kidolgozás alatt állnak”, a biztosítóknak fel kell készülniük infrastrukturálisan ahhoz, hogy az új szabályok elõírásainak megfeleljenek.

A társaságoknak mérlegelniük kell a meglévõ legjobb megoldás választásának elõnyeit, a házon belül történõ IT-fejlesztések, illetve az outsourcing lehetõségében rejlõ elõnyöket hátrányokat, továbbá, hogy miként tudják a meglévõ infrastruktúrájukat és forrásaikat a legjobban hasznosítani – tette hozzá Nicolas Michellod.

A kategóriájában legjobbnak számító szolgáltatóval történõ együttmûködés legnagyobb elõnye abban rejlik, hogy szakértelmüknek köszönhetõen biztosan értik a szabályozói környezetet és a kockázatkezelés különféle módszereit – véli Michellod. Ezzel szemben a meglévõ hardverek és szoftverek kiegészítése ugyan elegendõnek bizonyulhat, azonban késõbb ezek szuboptimális döntéseket eredményezhetnek a szükséges alkalmazások kialakításakor – tette hozzá Nicolas Michellod.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a testreszabott megoldások kialakítása jellemzõen hosszabb idõt vesz igénybe, és a hibás kialakítás kockázata is nagyobb. A SimCorp StrategyLab igazgatója, Lars Falkenberg szerint a Szolvencia II betartása nem csak a biztosítóknak jelent kihívást, de az alapkezelõknek, a nyugdíjpénztáraknak és egyéb pénzügyi szolgáltatóknak is.

A jelentés felhívja a figyelmet a biztosítók folyamatos küzdelmére a szabályozói korlátokkal, a Szolvencia II hatályba lépésnek állandóan módosuló határidejére, valamint az adatkezelés összetettségére, mely a különféle kockázati csoportok monitorozásával jár. A biztosítók azonban igénybe vehetnek támogatást a tapasztalt külsõ szolgáltatóktól. Ehhez azonban olyan informatikai céget érdemes választaniuk, amely képes megérteni a biztosítók célkitûzéseit és visszajelzéseit, és gyorsan alkalmazkodik a Szolvencia II kialakítási folyamata során a változásokhoz.

A belsõ IT infrastruktúrák mûködésérõl a szervezeteknek maguknak kell meggyõzõdniük, és eldönteniük, hogy ezek a megoldások valóban lehetõvé teszik-e, hogy egy lépéssel elõrébb járjanak az állandóan változó szabályozói környezet elõtt – tette hozzá Falkenberg.