Több millió eurót veszítettek a nyugdíjalapok a Facebook részvényeken!
2012.08.21
A Facebook részvények árfolyamzuhanása következtében számos európai nyugdíjalap több millió eurós veszteséget szenvedett el, jelentõsen megnyirbálva ezáltal portfoliójuk piaci értékét.

A nyugdíjalap kezelõk közül az APG, a Shell Asset Management, valamint Svédország második legnagyobb nemzeti nyugdíjalapja, az AP2 is azon befektetõk közé tartoznak, akik jelentõs összegeket fektettek Facebook részvényekbe, melyek értéke a cég tõzsdei bevezetése óta azonban felére csökkent.

A közösségi média-szolgáltatók legnagyobbika májusban végrehajtott IPO-ja idején a részvényeket 38 dollárra árazták, azóta azonban piaci értéke óriásit zuhant, miután a befektetõk egyre kevésbé bíznak a cég növekedési kilátásaiban.

Az amerikai értékpapír- és tõzsdefelügyelet (SEC) adatai szerint 2012 június 30-án az APG All Pensions Group NV birtokában 330 500 darab A osztályú Facebook részvény volt, melyek kibocsátáskori értéke 12,6 millió dollár volt, ma már azonban mindössze 6,3 millió dollárt érnek.

Ugyanezen a napon a Second Swedish National Pension Fund (AP2) 88 200 darab részvénnyel rendelkezett, melyek értéke szintén megfelezõdött kibocsátáskori értékükhöz képest, csakúgy mint a Shell Asset Management tulajdonában lévõ 61 472 darab FB részvényé.

Az APG szóvivõje elmondta: „2012 elsõ hat hónapjában 15 milliárd eurót nyertünk befektetéseinken, melybe a Facebook részvényeken keletkezett veszteségeket is beleszámoltuk. Ez azt jelenti, hogy az idei elsõ félévben a nyugdíjalap 2,8 milliót számláló tagjainak mindegyike számára 5000 eurós hozamot hoztunk össze, beleértve az egy tagra jutó 2 eurós Facebook veszteséget is.”