Több millió négyzetméter erdõ égett le júliusban
2015.08.06
Júliusban több millió négyzetméter erdõ vált a lángok martalékává Magyarországon. Az elmúlt hét csapadékosabb idõjárása ellenére az erdõk továbbra is nagyon szárazak és egy kisebb esõ után akár egy órával is lángra kaphat a növényzet.

A földmûvelésügyi miniszter 2015. július 3-án általános tûzgyújtási tilalmat rendelt el, amely azóta is érvényben van. A rendkívül száraz erdõk, mezõk, mezõgazdasági területek és a meleg, valamint a szeles idõjárás miatt gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fél óra alatt akár tízezerszeresére nõhet egy négyzetméternyi avartûz.

A hatóságok ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a jármûvekbõl kidobott cigarettacsikktõl, de még az eldobott gyufaszáltól is lángra kaphat a kiszáradt vegetáció. Arra kérik a lakosságot, fõként a mezõgazdasági területeken és erdõben dolgozókat, az erdõben kirándulókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy fokozottan ügyeljenek a kötelezõ tûzmegelõzési és karbantartási szabályok betartására.

Az erdõkben, fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetén belül továbbra is tilos tüzet gyújtani, tûzgyújtás még a kijelölt tûzrakó helyeken sem engedélyezett! Belterületi ingatlanokon körültekintõen és megfelelõ mennyiségû oltóanyaggal (víz) ellátva grillezzenek, s lehetõleg minél kisebb tüzet rakjanak. A tûzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Az aktuális tûzgyújtási tilalmakról valamint az erdõtûz megelõzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.