Az utolsó kánikulai hétvége: szombaton tetõzik a hõség
2012.08.24
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint szombaton tetõzik a hõség. Vasárnaptól várható csak enyhülés, de az ország délkeleti részében még aznap is 35, 36 fokig emelkedhet a hõmérséklet. Ezért a korábban 2012. augusztus 24. péntek éjfélig kiadott II. fokú hõségriasztást az országos tisztifõorvos vasárnap éjfélig meghosszabbítja.

A hét végéig nem várható lényeges változás az idõjárásban, marad a kánikula. Csütörtökön ugyan egy érintõleges front hatására az ország északi, északnyugati részén 1-2 fokkal mérséklõdik a nappali felmelegedés, de a déli, délkeleti megyékben továbbra is 35 fok fölé kúszik a hõmérõ higanyszála, a napi középhõmérséklet 27, 28 fok körül alakul. Az elõrejelzések szerint a hõség szombaton tetõzik. A hõmérséklet éjszaka több helyen alig csökken 20 fok alá, míg a csúcshõmérséklet elérheti a 33, 39 fokot.

Vasárnap a megerõsödõ északnyugati széllel az ország jelentõs részére már hûvösebb levegõ érkezik, de délkeleten még mindig 35, 36 fokig emelkedhet a hõmérséklet. Jövõ hét közepén ugyan ismét erõsödik a nappali felmelegedés, de a legmagasabb hõmérséklet már elõreláthatólag nem emelkedik 30 fok fölé és a középhõmérséklet is 25 fok alatt alakul.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tûzõ napon. Védjék bõrüket a leégés ellen megfelelõ öltözködéssel és napvédõ készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hûtött helyiségeket.