Lopott autók: márkától függ, hogy melyik kerül elõ
2012.08.27
2011-ben 65000 gépjármûvet loptak el, hozzávetõlegesen 300 millió font értékben - ezt mutatják a swifcover.com, gépjármû-biztosításokat kínáló oldal adatai, több ezer lopásbejelentés kivizsgálása után.

A dokumentumokból kiderül, hogy a lopott autók általában több mint kétharmadának (71 százalékának) teljesen nyoma vész, a többit vagy alkatrészeire bontják vagy hajóval szállítják el az országból. A swiftcover.com elemzõi szerint a lopott autó márkája nagy szerepet játszik abban, hogy végül megkerül-e vagy nem. A drágább, 25000 fontnál többet érõ gépjármûvek általában nyomtalanul eltûnnek.

Az adatokból alapján a Land Rover és az Audi márkájú kocsik kerülnek elõ a legkisebb eséllyel: 79-80 százalékukat meglovasítják.

A ritkább, luxuskategóriás autók alapvetõen fokozottabb mértékben vannak kitéve a lopás veszélyének: a 2011-ben eltûnt hét Porsche közül egyet sem láttak, a hat Subaruból ötnek szintén õrökre lába kelt.

Másrészrõl viszont az hétköznapinak számító autómárkák nagyobb eséllyel kerülnek elõ lopás után: a Renault-kat 72,8, a Rovereket 72,7, a Fiatokat pedig 69 százalékos eséllyel találják meg.

Az elemzésbõl kiderül, hogy egyre növekvõ számú, 10000 és 25000 font közötti autót lopnak el és hajóztatnak ki Nagy-Britanniából úgy, hogy ezt követõen teljesen nyomuk vész.

„Tapasztalatból tudjuk, hogy a Land Roverek a tengerentúlon nagy népszerûségnek örvendenek, így nem meglepetés, hogy ez az egyik leggyakrabban lopott autó, mely az eltulajdonítás után általában teljesen nyomtalanul, örökre eltûnik.” – olvasható a jelentésben.

Az 1000 és 10 ezer font közötti lopott autók közül 69 százalékot sosem látnak viszont a lopást követõen, ez az arány pedig egyre inkább növekszik az értékesebb kocsik esetében, így a 10 ezer és 25 ezer font közötti gépjármûveknek már 85 százaléka nem kerül elõ. A 25 ezer font felettiek esetében, kifinomultabb biztonsági rendszerek, például nyomkövetõk segítségével nagyobb a megtalálási ráta.

A 10ezer font alatti autókat általában vagy egyszerû autótolvajok törik fel, vagy összetettebb háztartási betörés során tûnnek el, amikor is a házba/lakásba való behatoláskor egyebek mellett a slusszkulcsot és elviszik, és az autóval, mint szállítási eszközzel együtt távoznak. Ezek az autók általában megkerülnek, azonban a drágább, 25 ezer font körüli értékû kocsikat általában darabjaira szedik és külföldre viszik, minél gyorsabban. Az ennél is értékesebbek nagyobb eséllyel kerülhetnek elõ nyomkövetõk segítségével.

Az elmúlt néhány évben a swiftcover.com autóbiztosítással foglalkozó csoportja számos különbözõ országból talált rá lopott autókra, például Lengyelországból, Hollandiából, Spanyolországból, ezen kívül afrikai államokból, többek közt Ugandából, Kenyából, vagy akár Ausztráliából.