Fitch: kiváltható a hagyományos viszontbiztosítás?
2012.09.05
A Fitch Ratings legutóbbi jelentésében azt állítja, hogy a tõkepiacok – így a katasztrófa-kötvények, vagy a tõkepiaci forrásokból finanszírozott kvázi viszontbiztosítások (sidecar) - egyre inkább életképes alternatíváinak bizonyulnak a hagyományos viszontbiztosításoknak.

Amennyiben a biztosításpiaci feltételek szigorodása 2013-ra megszûnne, úgy a Fitch szerint a viszontbiztosítások tõkepiaci alternatívái iránt is kisebb érdeklõdés mutatkozna, mint 2011-2012 során.

Az alternatív viszontbiztosítási megoldások vegyes képet festenek a viszontbiztosítók szemszögébõl. Kedvezõek abban az értelemben, hogy lehetõséget jelentenek a viszontbiztosítók számára kockázati kitettségük és tõkéjük menedzselésére, valamint díjbevételt is generálhatnak számukra, ugyanakkor versenytársai is a hagyományos viszontbiztosításoknak, miután 2012-ben jelentõsen visszavetették a viszontbiztosítók árképzési lendületét.

A Fitch úgy véli, hogy a katasztrófa-kötvények és sidecarok relatíve magas megtérülése, valamint a katasztrófa károk és az egyéb fõbb eszközosztályok megtérülése közötti korreláció hiánya miatt ezen alternatív eszközök iránt továbbra is nagy keresletre lehet számítani egyes befektetõk, így a fedezeti alapok, private equityk és intézményi befektetõk részérõl.

A viszontbiztosítási piac és a tõkepiac konvergenciája a katasztrófa-kötvények révén tovább folytatódik a hitelminõsítõ intézet szerint, miután 2012-ben várhatóan rekord mennyiségû értékpapírt bocsátanak ki, amely akár a 2007-es rekord évet is megdöntheti. A piacok strukturális kérdései miatt a katasztrófa-kötvények a közeljövõben is hiánypótló eszközosztálynak számítanak majd, melyek éves kibocsátása 5-8 milliárd dollárra rúghat.

A már említett sidecarok olyan, meghatározott céllal létrejövõ gazdasági társaságok, melyek biztosító illetve viszontbiztosító társaságok számára nyújtanak kvázi viszontbiztosítást, melyet magánforrásokból, illetve tõkepiaci forrásokból finanszíroznak. Az elmúlt évtizedben ezek hatékonyabb és rugalmasabb megoldásnak bizonyultak az újonnan létrejövõ (viszont)biztosítók számára.