Fitch: stabilak a nem-életbiztosítók kilátásai
2011.12.19
A gépjármû-üzletág talpra állásának köszönhetõen a japán nem-életbiztosítási üzletág kilátásai stabilak – állítja a Fitch jelentésében.

A három legfontosabb nem-életbiztosítási csoport, a Tokio Marine Group, a MS&AD Insurance Group és a NKSJ Group fundamentumait pozitívan értékelte az ügynökség, köszönhetõen a tõketartalékok megfelelõ szintjének, a gépjármû-üzletágak várható fellendülésének, és az életági leányvállalataiktól kapott, jól diverzifikált bevételeknek.

Az ágazat számára a legnagyobb veszélyt – eltekintve a természeti katasztrófáknak való kitettségtõl – a befektetések volatilitása jelenti – állítja a Fitch. Miután a japán biztosítók október óta a vezetõk baleseti statisztikái alapján határozhatják meg díjszabásukat, a jövõben ez is javíthatja a társaságok díjbevételekbõl származó profitkilátásait – tette hozzá a hitelminõsítõ.

A helyi nem-életbiztosítók nettó díjbevételének mintegy felét gépjármû-vonalak adták a 2011 márciusában zárult gazdasági évben. A thaiföldi árvizek által okozott biztosított károk becsült nettó értéke 2,5 milliárd eurós veszteséget okozott a három legnagyobb nem-életbiztosítási csoportnak, amely meghaladja a márciusi földrengés által okozott károk nagyságát – mondta a Fitch.

A hitelminõsítõ arra számít, hogy a japán nem-életbiztosítók a jövõben is külföldi M&A lehetõségeket keresnek, melynek további lökést adhat a japán pénzügyi felügyelet által javasolt dereguláció a nem-életbiztosítók határokon átnyúló M&A tevékenységeire vonatkozóan.

A nem-életbiztosítók tõkehelyzete azonban továbbra is sérülékeny, köszönhetõen a hazai részvénypiacok volatilitásának, hiszen a biztosítók befektetett eszközeinek mintegy negyedét továbbra is a helyi részvények adják. A Fitch kilátásba helyezte a társaságok kilátásainak negatív osztályzatát, amennyiben a természeti katasztrófákhoz kapcsolódó biztosított károk nagysága váratlanul megemelkedne.