Biba: meg kellene tiltani a bankoknak, hogy biztosítást értékesítsenek!
2012.09.10
A bankoknak meg kellene tiltani, hogy közvetlenül általános biztosítási termékeket értékesíthessenek – véli a brit Biztosítási Alkuszok Szövetsége (Biba).

A Biba vezérigazgatója, Eric Galbraith felszólította a brit pénzügyi felügyeletet (FSA), hogy fontolja meg azt a Kanadában már bevezetésre került szabályozást, amely nem engedélyezi a bankok számára az általános biztosítási termékek direkt értékesítését.

A Felügyelet nemrégiben jelentette be, hogy konzultációt indít a pénzügyi szolgáltatási ágazat értékesítés ösztönzõ rendszereivel kapcsolatban. A Biba ezen bejelentésre válaszul küldte el észrevételeit az FSA-nak.

Az FSA kijelentette, hogy a vállalkozásoknak várhatóan alaposan mérlegelniük kell, hogy alkalmaznak-e olyan értékesítés ösztönzõ rendszereket, amelyek növelik a nem megfelelõ termékek értékesítésének (misselling) kockázatát, továbbá felül kell vizsgálniuk irányítási és ellenõrzési rendszereiket, hogy azok megfelelõen mûködnek-e, valamint, hogy az esetleges hiányosságokat orvosolni tudják.

Galbraith szerint a bejelentés azt mutatja, hogy a felügyelet egy lépéssel közelebb került a bankok azon szerepének elismeréséhez, amelyet a pénzügyi termékek megtévesztõ értékesítésében játszottak, azonban az elnök szerint az FSA-nak ennél tovább kell mennie.

„A szektorunkat beárnyékolta más intézmények gyakorlata, melyek fõ tevékenységi köre nem is a biztosítás, mégis megtévesztõen értékesítettek biztosítási termékeket” – fogalmazott a Biba elnöke az FSA-nak írt levelében. „A bankoknak és egyéb pénzügyi szervezeteknek alapvetõ üzleti tevékenységükre kellene összpontosítaniuk, és nem lenne szabad engedélyezni számukra általános biztosítási termékek értékesítését.” – tette hozzá Galbraith.