Most kiderül, hogy hol éri meg legjobban nyugdíjasnak lenni!
2017.09.06
Sorba állították a világ országait aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Kik a csúcstartók, és hol áll Magyarország? Az elõrejelzések kétségbe vonják, hogy a most élmezõnyben lévõ országok mindig ilyen színvonalon tudják majd eltartani a nyugdíjasaikat - írja a nyugdijbiztositas.com.

A Natixis Global Management 43 országot rangsorolt aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Ezt a Globális Nyugdíj Index nevû jelzõszám segítségével tették meg, ami 18 teljesítménymutató eredményét összesíti. A lista készítõi szerint a boldog idõskor az anyagi biztonságon, a minõségi megtakarítási programok meglétén, az egészségügyi szolgáltatások rendelkezésre állásán és a kulturált, biztonságos lakókörnyezeten múlik.

Ezek alapján így alakult a 10 legjobban teljesítõ ország rangsora:
Norvégia
Svájc
Izland
Svédország
Új-Zéland
Ausztrália
Németország
Dánia
Hollandia
Luxemburg

Magyarország a 30. helyezést érte el a 43-ból. Többek között Szlovákia, Szlovénia, Ausztria és Lengyelország is megelõztek minket. A HelpAge International nevû civil szervezet is idõrõl idõre összeállít egy listát, a Global AgeWatch Indexet, amely szintén az idõsek helyzete alapján rangsorolja a világ országait. Legutóbb, 2015-ben 96 ország adatait összesítették – Magyarország ezen a listán 39. lett.

Az elsõ tíz helyen fõként jóléti államok szerepelnek, nekik általában erõs a szociális programjuk. Ettõl függetlenül az itt élõk nem kizárólag az államra támaszkodnak, jelentõs az öngondoskodás. Új-Zélandon és Ausztráliában ráadásul egyenesen kötelezõ privát nyugdíjcélú megtakarítást fenntartani.

Norvégia és Svájc kivételével minimum 65 év lesz a nyugdíjkorhatár a következõ években – sok helyen már most is ennyi –, de a 67–70 éves korhatár bevezetése is tervben van például Németországban és Izlandon. Hollandiában 2024-tõl mindig az aktuális születéskor várható élettartamhoz tervezik kötni a nyugdíjkorhatárt. Vagyis még a nyugati, jóléti államok is kénytelenek egyre szûkíteni a nyugdíjra jogosultak körét, hogy kevesebb ideig kelljen nyugellátást folyósítaniuk.

Világszintû nyugdíjkatasztrófa közeleg

Érthetõ módon egyre nagyobb problémát okoznak a nyugdíjkifizetések világszerte, mivel Európa és Észak-Amerika 20-25%-a 60 év feletti. 1961-ben csak 12% volt ez az arány. Az elõrejelzések szerint 30 év múlva a nyugati társadalom 30-40%-a nyugdíjas korú lesz, ami hatalmas krízist okozhat az országok költségvetésében.

A világ vezetõ gazdaságai már most is úsznak az adósságban a nyugdíjkifizetések miatt – állítja a Világgazdasági Fórum (WEF). Az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Hollandia, Japán és Ausztrália óriási nyugdíjdeficittel küzd, de Kína és India sem áll jól. 2015-ben összesen 67 000 milliárd dollárnyi adósságot halmoztak fel ezek az országok az idõsek ellátása miatt. Ha minden a mostani tempóban halad tovább, akkor 30 év múlva ez a nyugdíjdeficit túllépné a 428 000 milliárd dollárt. Ez nagyobb összeg lenne, mint a világgazdaság akkori mérete, vagyis a világ országai kénytelenek lesznek változtatni, hogy elkerüljék a katasztrófát. Ennyi nyugdíjat egyszerûen képtelenek lesznek kifizetni.

A problémát az okozza a nyugati világban, hogy megnõtt a születéskor várható élettartam, viszont kevesebb gyermek születik, mint régen. Tehát az idõsek aránya egyre nõ, míg a fiataloké csökken, és elöregedik a társadalom. Az 1947-ben születettek várható élettartama 85 év volt, ami már így is javulás a korábban megszokotthoz képest. Mindezt köszönhetjük az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlõdésének, illetve a jobb életkörülményeknek. A fejlõdés azonban nem állt meg: a 10 éve, vagyis 2007-ben születettek várható élettartama 103 év.

A további részleteket tartalmazó teljes cikk itt olvasható: http://nyugdijbiztositas.com/ezekben-az-orszagokban-a-legjobb-megoregedni/