Brutálisan megugrott a használt autó behozatal
2012.09.14
Eddig kétszer annyi használt autó érkezett külföldrõl, mint egy évvel korábban, így minden második forgalomba helyezett személygépjármû származik másodkézbõl.

Júliusban és augusztusban több használtan behozott autóra került rendszám a magyar piacon, mint újra. Az év elsõ nyolc hónapjában így 34,5 ezer másodkézbõl származó kocsit helyeztek forgalomba, ami egyrészt pontosan a duplája az egy esztendõvel korábbinak, másrészt alig marad el az újautópiacon mért 35,8 ezres darabszámtól – írja a DATAHOUSE statisztikáira hivatkozva a Napi.hu.

A lap számításaik szerint az év egészében is nagyjából 50-50 százalék lehet a két szegmens aránya a forgalomba helyezéseken belül, 50-50 ezer feletti darabszámmal. Ez ugyanakkor jelentõs változás 2011-hez képest: az elmúlt évben még 45,1 ezer új és 31,3 ezer használt autót helyeztek forgalomba.

A használtautó-piacon összességében stagnáló eladási számokról, hibahatáron belüli csökkenésrõl számolt be a Napi Gazdaság kérdésére Horváth Zoltán, a Weltautó márkaigazgatója is. A piac továbbra is kettõs, sokan keresik a fiatal, 1-3 éves, jól felszerelt autókat, a márkák népszerûségében azonban nem tapasztalt változást a társaság. Emelkedett a külföldrõl behozott használt gépkocsik száma, mivel a magyar piacon kevés minõségi jármû található, ezért egyre többen választják ezt a megoldást. Emellett az autóexport is intenzív, vagyis a külföldi felvásárlók is generálnak forgalma - tette hozzá Horváth.