A minimálbér kétharmadát elviszi az iskolakezdés!
2012.09.19
Sok szülõ számára megterhelõ a szeptember eleji idõszak: a tankönyvek, tanszerek beszerzése, a gyermek vagy gyermekek iskolába szállítása, a délutáni különórák egyeztetése komoly szervezést, idõráfordítást igényel, de mindemellett jelentõs költséggel is jár. A Generali felmérése szerint az iskolakezdés a szülõknek átlagosan 41 000 Ft-os kiadást jelent gyermekenként, míg a különórák egy általános iskolás gyermek esetében havonta 5 800 Ft-tal, középiskolás gyermeknél 9 900 Ft-tal terhelik a családi kasszát. A váratlanul felmerülõ kiadásokra gyakran már nem is jut pénz. Az ilyen esetekre érdemes elõre felkészülni elõtakarékossággal, a Generali biztosító Gyermekjövõ programja erre is fedezetet nyújt.

Magyarországon ma egy kétgyermekes család – amennyiben a szülõk az országos átlagbérnek megfelelõ fizetést kapnak – havi jövedelme egynegyedét, míg ha csak minimálbért keresnek, a fizetése több mint felét költheti a gyermekek iskolakezdésére – derült ki a Generali friss felmérésébõl. A Biztosító általános iskolás és középiskolás korú gyermekek szülei körében végzett felmérést, hogy feltérképezze, mennyire megterhelõ számukra anyagilag az iskolakezdés. Az 1200 fõs mintán végzett kutatásból kiderült, hogy egy gyermek iskolakezdése átlagosan 41 000 Ft-ba kerül, függetlenül a gyermek életkorától. A megkérdezettek mindössze 5%-a tudta 20 000 Ft alatti összegbõl megoldani a szükséges tankönyvek, iskolaszerek, ruhák, költségét, míg a szülõk 12%-a 60 000 Ft-nál is többet költ az évkezdésre.

Az általános iskolások 65%-a jár legalább egyféle különórára, ami leggyakrabban valamilyen sport (41%), ritkább esetben nyelv (13%) vagy zene (10%). Ezek a különórák átlagosan havonta 5 800 Ft-tal terhelik a családi kasszát. Ezzel szemben a középiskolásoknak csak kevesebb, mint fele jár valamilyen tanórán kívüli foglalkozásra, ami a szülõknek átlagosan havonta 9 900 forintjába kerül. E korosztály körében is a sport a legnépszerûbb (26%), de többen választanak nyelvet (19%), míg a zene (7%) és más foglalkozások (7%) háttérbe szorulnak.

„Az iskolakezdés költségei a tanév kezdetén komoly terhet jelentenek a családoknak. Ebben az idõszakban egy váratlan kiadás nehéz helyzetbe hozhatja a szülõket. Ilyen esetekben segítséget nyújthat a Generali Gyermekjövõ Program, ami egy olyan egyedülálló megtakarítási konstrukció, mely a gyermekek jövõjének biztosítása mellett a jelennek is szól, azaz a gyermeknevelés során felmerülõ váratlan költségek fedezeteként is használható” – hangsúlyozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

A Generali Gyermekjövõ Program keretében kétféle megoldás választható. A Családi Aranyszárny biztosítással védett megtakarítási programmal a család minden tagja biztosítható, széles kockázati védelem, eszközalap-választék és eseti díjfizetési lehetõség segíti a rugalmas megtakarítást és szolgáltatást. A Támasz életbiztosítás már a szerzõdés megkötésekor jól kalkulálható összeget biztosít lejáratkor, mely segítséget nyújthat akár a gyermekek továbbtanulásánál vagy az elsõ lakás megvásárlásakor, ugyanakkor a váratlan kiadásokra is felkészülhetünk rendkívüli díjfizetéssel és személyre szóló biztosítási védelem beépítésével.