A nagyvárosok növekedése kedvez a biztosítóknak
2012.09.20
A világ nagyvárosai hatalmas növekedésnek indultak, ez pedig egyre több speciális biztosítási igényt és terméket eredményez.

Mára a Föld népességének nagyobb része városokban lakik, ez a tendencia pedig egyre nõ – elvileg az emberek háromnegyede 2050-re városlakó lesz. A városok régóta a gazdaság dinamóinak számítanak, de a jelenleg tapasztalható urbanizációra eddig még nem volt példa - írja a McKinsey friss jelentésében.

A feltörekvõ piacok, úgy mint Kína, Brazília vagy Törökország igazodnak leggyorsabban az urbanizációs trendhez. 2025-re a világ 440 legnagyobb városa a globális növekedés 47 százalékáért lesz felelõs. A feltörekvõ országokban található már ma is 20 olyan megaváros, mint Shanghai, Sao Paulo vagy Isztanbul – ezek együttesen 2025-re 5,8 ezer milliárd dollárral járulnak hozzá a növekedéshez.

Fogyasztói és infrastrukturális robbanás

Az urbanizáció és a GDP mértéke nagyban összefüggnek, a feltörekvõ városok jövedelmei soha nem látott sebességgel nõnek, és 2025-re várhatóan egy milliárd új ügyfelet produkálnak majd.

Az éves infrastrukturális befektetések mértéke a városokban 10 ezer milliárd dollárról 20 ezer milliárdra nõ 2025-re, a megnövekedett építési munkálatok 80 ezer milliárd dollárnyi beruházást eredményeznek majd. A jövõ városai a jelenlegiekhez képest 80 milliárd köbméterrel több vizet, és 2,5-szer nagyobb kikötõi infrastruktúrát igényelnek – állítja a jelentés.

Növekvõ kereslet a biztosítások iránt

Az urbanizáció folyamata a biztosítóknak hatalmas lehetõséget jelent, szakértõk szerint ugyanis a városok, ezzel együtt a fogyasztás növekedése jóval több biztosítási igényt fog szülni.

Ázsia jelenleg a Föld népességének 60 százalékát adja, és habár GDP-je exponenciálisan nõ, a biztosítási penetráció még mindig igen alacsony a legtöbb országban. A Lloyd’s biztosítótársaság fizikailag is jelen van Ázsiában, így a városok és az igények növekedésével is sikeresen megbirkózhat, hiszen egyre többféle biztosítói termékre van kereslet. Szakértõk szerint várhatóan leginkább az szárazföldi és offshore energia- és közmû-szolgáltatásokkal kapcsolatos biztosítások iránti igény fog megemelkedni

Természeti katasztrófák

A jól megtervezett városokban óriási lehet a hatékonyság, de egyben nagyobb a kockázatveszély is, továbbá nõ az esély a katasztrófákra - állítja az Aon Benfield stratégiai vezetõje, Bryon Ehrhart.

Az utóbbi évtizedekben komolyabb növekedésnek indult az olyan tengerparti városok népessége, ahol a trópusi katasztrófák, földrengések elõfordulási esélye jóval magasabb, az árvízveszéllyel együtt. A biztosítói szektor jelentõs szerepet vállal abban, hogy egy-egy katasztrófa sújtotta város lakóinak életét helyre tegye, gazdaságát feltámassza.