Egészségbiztosítási járulék: fizetési plafont állítana be a kormány
2012.09.27
A nyugdíj-biztosítási járulékhoz hasonlóan az egészségbiztosítási járulékfizetésre is plafont állítana be a kormány - számolt be róla a Népszabadság Online.

A Népszabadság Online értesülései szerint a kormány a nyugdíjjárulékhoz hasonlóan az egészségbiztosítási járulék esetében is fizetési plafont határozna meg. \"Bár a terv még nem végleges, így egyelõre az sem világos, hol húznák meg a járulékfizetési határt, úgy tudjuk, hogy kormányzathoz közel álló körökben komolyan számolnak a plafon bevezetésével\" - írja a portál.

\"Aki jelenleg 7 942 200 forintnál nagyobb járulékalapra tesz szert egy évben, annak minden további forintja után már nem kell újabb nyugdíjjárulékot fizetnie. Az egészségbiztosítás esetében azonban nincsenek ilyen szabályok: akárhány forintot keres a járulékfizetõ, minden egységnyi bevétele után arányosan meg kell fizetnie a járulékot\" - részletezi a cikk.

A lap szerint az biztos, hogy ha bevezetnék a plafont az egészségbiztosításban, ahogy azt évek óta sürgetik adószakértõk, akkor ez elsõ lépésben becslések szerint néhány tízmilliárd forinttal megrövidítené a tb-kasszát. Ám a változó jogszabályi környezet hazacsalogathat pénzeket, amelyek viszont eddig nem jelentek meg a kasszában. A lap által megkérdezett szakértõk mindegyik egyetértéssel fogadta az elképzelést.