Közös vállalatot hoz létre az Allianz és a Volkswagen
2012.09.27
Az Allianz SE és a Volkswagen Financial Services AG közös vállalatot készül létrehozni, amely gépjármû-biztosítási termékeket nyújtana VW autótulajdonosoknak, méghozzá világszerte – közölte a két társaság szerdán.

A két vállalat már több mint 60 éve együttmûködik, azonban reményeik szerint a kközös vállalat „egyértelmû ugrást eredményez majd a növekedés és nyereségesség terén” – közölte Karsten Crede, az Allianz globális autóipari üzletágának vezére a sajtótájékoztatón.

A közös vállalat neve Volkswagen Autoversicherung AG, amely várhatóan 2013. április 1-jén kezdi meg mûködését, lehetõvé téve a VW ügyfeleknek, hogy egy csomagban jussanak hozzá autójukhoz, a szükséges finanszírozáshoz, biztosításhoz és garanciákhoz.

A szolgáltatás minõségén és az áron keresztül a két társaság abban bízik, hogy megerõsödnek Németország meglehetõsen versenyképes gépjármû-biztosítási piacán, ahol a HUK Coburg biztosítóegyesület kiszorította az Allianzot a piacvezetõ pozíciójából.

A közös vállalat kezdetben Németországra és Európára fog összpontosítani, de már most szem elõtt tart néhány feltörekvõ országot is, még ha a kínai piacra való belépés egyelõre rendkívül távolinak látszik is.

A két társaság célja, hogy a következõ öt évben megduplázza a biztosítással együtt eladott gépjármûvek számát. Terveik szerint 400 millió eurót fektetnek a közös vállalatba 2008-ig.

További célja a 35 alkalmazottat foglalkoztató cégnek, hogy az új gépjármû-biztosítási szerzõdések számát évi 150 ezerrõl, 350 ezerre növelje Németországban, a szerzõdések állományát pedig 700 ezerrõl 1,2 millióra.

Az Allianz a szavazati jogok 51%-ával, a tõkének pedig 49%-ával rendelkezik a közös vállalatban, míg a VW Financial a tõke 51%-át, a szavazati jogoknak pedig 49%-át birtokolja.