Félnek a cégek? Egyre többen kötnek felelõsségbiztosítást!
2012.10.01
Egyre nõ a vállalati felelõsségbiztosítások száma Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a növekvõ vállalati félelmek következtében, miszerint a gazdasági visszaesés alatt egyre több kárigénnyel kell szembesülniük.

A fokozott kereslet és a versenyképesebb árak a felelõsségbiztosításra költött összegek emelkedését eredményezték az EMEA régióban az elmúlt négy évben – derül ki a Marsh nemrégiben publikált jelentésébõl.

A Marsh Liability Insurance Buyers Report 2012 címet viselõ jelentése szerint az EMEA régióban tevékenykedõ vállalatok által megkötött felelõsségbiztosítási limitek 2008-óta mintegy 7%-kal emelkedtek, a megelõzõ három év csökkenését követõen.

A pénzügyi válság kezdete óta az EMEA régióban az átlagos felelõsségbiztosítási limitek 29 millió euróról, 2012-re 31 millió euróra emelkedtek, a 2011-es 32 millió eurós csúcsot követõen.

Északnyugat-Európában, beleértve az Egyesült Királyságot is, az átlagos felelõsségbiztosítási limitek 40%-kal, 56 millió euróra nõttek 2012-re.
A folyamatos gazdasági bizonytalanság miatt megnõtt az igény a biztosítások által nyújtott védelem iránt, miközben a kapacitás továbbra is bõséges és az árképzés is kedvezõ a cégek számára – fogalmazott Alain Petit-Lambotte, a Marsh EMEA régió felelõsségbiztosítási vezetõje.

2008 óta a legtöbb vállalat megengedhette magának az extra felelõsségbiztosítás megkötését, és legtöbbjük érdemesnek is gondolta azok megkötését – állítja Petit-Lambotte. Ugyanakkor az EMEA régió egyes országaiban a kedvezõ feltételek veszélyben forognak, így például a Közel-Keleten és Indiában, ahol egyes biztosítók szigorúbb kockázatvállalási feltételeket alkalmaznak, hogy az árak csökkenését ellensúlyozni tudják.

A Marsh adatai szerint 2006 óta az árak mintegy 22%-kal csökkentek, míg a rendelkezésre álló maximális kapacitás az EMEA-ban székhellyel rendelkezõ cégek számára meghaladja a 2,5 milliárd eurót.

Ugyanakkor egyes cégek, beleértve a jellemzõen USA-ba szállító gyógyszercégeket, akik jelentõs kockázati kitettséggel rendelkeznek olyan tényezõkkel szemben, mint a munkahelyi megbetegedések, illetve a kisebb cégeket, melyek kockázati kitettsége akár bevételeiket is meghaladja, most nehézségekkel szembesülhetnek felelõsségi kötelezettségük biztosításában – állítja a Marsh.

Mivel egyes biztosítók „jelentõs kockázatként” tekintenek ezen cégek biztosítására, nem hajlandóak számukra szolgáltatást nyújtani, vagy kisebb fedezetet nyújtanak, szigorúbb feltételek mellett.