USA-EU találkozó: összehangolják a biztosítók szabályozását
2012.10.01
Még ebben hónapban nyilvános ülést tartanak az Egyesült Államok és Európa biztosítási szabályozói Washingtonban, hogy megoldást találjanak a kontinens eltérõ, biztosítókra vonatkozó szabályainak összehangolására.

Az USA-EU Párbeszéd Projekt irányító bizottsága bejelentette, hogy a nyilvános meghallgatásra október 12-én kerül sor Washingtonban, lehetõséget kínálva a résztvevõknek, hogy észrevételezzék az Egyesült Államok és az Európai Unió biztosítási szabályrendszereinek összehasonlításáról szóló jelentéstervezetet.

Az állami biztosítási felügyeletek, a biztosítási szektort egységesen felügyelõ szerv, a Federal Insurance Office, valamint az USA egyes tagállamainak biztosítási felügyelõit tömörítõ National Association of Insurance Commissioners (NAIC) megfeszített munkával dolgoztak európai társaikkal együttmûködésben azon, hogy ezt a jelentéstervezetet összeállítsák. Mindez azt bizonyítja, hogy mindkét fél elkötelezett a szabályozási rendszerek összehangolására és megerõsítésére.

A jelentés teljes egészében a NAIC honlapjáról letölthetõ.

Az USA egyes tagállamainak biztosítási felügyelõit tömörítõ National Association of Insurance Commissioners (NAIC) jelenleg azon dolgozik, hogy a Szolvencia II. egyes rendelkezéseit átültessék a nemzeti szolvencia szabályokba.

Az amerikai biztosítóknak is tisztában kell lenniük a szabályozási fejleményekkel, többek között a Szolvencia II. végrehajtási céldátuma körüli bizonytalanságokkal. A társaságok már több mint egy éve elkezdték a vállalat, és csoportszintû belsõ tõkemodellek kidolgozását is, néhányan pedig hazai és külföldi szabályozókkal is tárgyalásokat folytattak a Szolvencia II. szabályozni kívánt területeirõl, hogy még azelõtt tisztába kerüljenek ezekkel, mielõtt a szabályokat hivatalosan is felállítják.

Hogy mennyiben lesz hatással a Szolvencia II. az amerikai biztosítókra, még nem teljesen egyértelmû, a tengerentúli leányvállalatokkal és tevékenységgel rendelkezõ amerikai biztosítókra közvetlenebb hatással lesz, mint a tisztán hazai tevékenységet végzõ társaságokra. Az egész iparra ugyanakkor üdítõ hatással lehet a Szolvencia II., hiszen számos informatikai beruházást és egyéb infrastrukturális beruházást tesz szükségessé az új szabályozás, az átláthatósági, jelentéstételi és egyéb elõírások következtében.

A Towers Watson & Co vezetõje szerint azok az amerikai biztosítók, melyek európai vagy Európán kívüli tevékenységet is folytatnak, már komoly erõfeszítéseket tettek a Szolvencia II-nek való megfelelésért, többek között a kockázatbecslési folyamatok és belsõ modellek kialakítása terén.