Az EU elhagyásával fenyegetõznek a biztosítók
2012.03.02
Az Európai Uniónak jobban meg kellene bizonyosodni arról, hogy a javasolt új tõkeszabályok következtében az európai biztosítók nem kerülnek versenyhátrányba a globális piacokon – véli a brit biztosítási lobbi szervezet.

A Brit Biztosítók Szövetségének (Association of British Insurers, ABI) fõigazgatója, Otto Thorsen egy londoni konferencián elmondta, az európai vállalatok nem kerülhetnek versenyhátrányba a helyi szereplõkkel szemben a nemzetközi piacokon.

Nagy-Britannia legnagyobb biztosítója, a Prudential szintén arra figyelmeztett, hogy székhelyét az Európai Unión kívülre helyezheti, amennyiben az EU új tõkeszabályozási rendszere, a Szolvencia II miatt plusz tartalékok tartására kötelezi, így a nem-európai riválisokkal szemben versenyhátrányba kerül.

Ez lehet az ára annak, ha az EU szabályozói által, az USA-ban mûködõ biztosítók számára elõírt tõkekövetelmények – ahol a Prudential szintén intenzív mûködést folytat - kevésbé szigorúak, mint a Szolvencia II.

A hollandiai székhelyû Aegon, melynek bevételeinek mintegy 80%-a az USA piacairól származik, szintén kilátásba helyezte a tengeren túlra költözést, hogy elkerülje a magasabb tõkekövetelmények által kirótt terheket.

Az EU-nak 2018-ig van ideje eldönteni, hogy az amerikai tõkeszabályok egyenrangúak-e a saját tõkeszabályaival, köszönhetõen a Szolvencia II 2013. januárs elsejei hatályba lépésétõl számított 5 éves átmeneti idõszaknak.

Azonban annak eldöntése, hogy a két rendszer mennyire kompatibilis meglehetõsen bonyolult az USA rendkívül széttagolt szabályozási struktúrája miatt, ahol a biztosítók szabályozása az államok feladata.

A két kontinens szabályozó hatóságai között elkezdõdött megbeszélések célja azon területek kiszemelése volt, ahol a szabályok a legélesebben eltérnek. Ezek a kezdeti megbeszélések jól mentek – közölte Peter Skinner Európa Parlamenti képviselõ, hozzátéve: „óriási lépéseket tettünk egymás felé, amit továbbra is ösztönözni kell”.

Az EU szintén lépéseket folytat a Svájcban, Japánban és Bermudán tevékenykedõ biztosítók tõkeszabályozási rendeszerének értékelésére. Skinner a konferencián elmondta, az európai jogalkotási folyamat lehetõvé fogja tenni a Szolvencia II törvényjavaslat 2013 januári hatályba lépését.

Januában a legfontosabb parlamenti bizottságok által történõ szavazást ugyan 3 hónappal elhalasztották, amely a biztosítók körében aggodalmat keltett, hiszen ez már a második halasztás volt. A legnagyobb biztosítók szerint az ezzel okozott bizonytalanság eltántorítja a befektetõket az ágazattól.