Egy évet csúszhat a Szolvencia II. bevezetése
2011.07.04
Az Európai Bizottság javaslata alapján akár egy évet is csúszhat a Szolvencia II. bevezetése, szakértõk azonban azt tanácsolják a biztosítóknak és viszontbiztosítóknak, hogy fojtassák az új keretrendszer bevezetése érdekében elkezdett munkát.

Az eredetileg 2013. január elsejével életbe lépõ új szabályrendszert az Európai Bizottság javaslata értelmében csak 2014-ben vezetnék be. Az Omnibus II. direktíva értelmében a nemzeti szabályozók 2013. március 31-ig haladékot kapnának a szabályok nemzeti jogba ültetéséhez, a Szolvencia I. pedig 2014. január elsejéig hatályban maradna.

A javaslat értelmében a nemzeti felügyeleteknek 2013. július elsejéig be kell kérniük egy implementációs tervet a biztosítóktól és viszontbiztosítóktól, melyben be kell mutatniuk, hogy miként haladnak a szabályok átvételével. Az Európai Parlament még idén szavazás elé bocsátja az Omnibus II. irányelvet, és jelentést tesz arról is, hogy támogatja-e a keretrendszer bevezetésének elhalasztását.

Szakértõk azt várják, hogy az EP támogatni fogja a javaslatot, azonban ha még egy év haladékot is kapnak a biztosítók, ez az idõ nem lesz elég ahhoz, hogy lobbijuk eredményeként lényegi módosításokat hajtsanak végre a szabályokon.

A CEA továbbra is a 2013-as céldátumot tartja kedvezõbbnek, azonban a fokozatos átmentet biztosításával egyetért.