KKV-k tucatjai mennek csõdbe naponta a késedelmes fizetések miatt!
2012.10.08
Az Unióban 450 000 munkahely szûnt meg fizetésképtelenség következtében, a rendezetlen adósságok pedig évente 23,6 milliárd eurót tesznek ki. Nap mint nap kis- és középvállalkozások (kkv-k) tucatjai mennek csõdbe Unió-szerte azért, mert nem egyenlítik ki az általuk kibocsátott számlákat.

Az európai vállalkozások 57%-a állítja, hogy likviditási problémákkal küzd a késedelmes fizetések miatt, ami 10%-os emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke 27 európai uniós tagállamra és Horvátországra kiterjedõ tájékoztatási kampányt indított annak érdekében, hogy véget vessenek a késedelmes fizetés ártalmas európai szokásának. A kampány célja, hogy ösztönözze a késedelmes fizetések elleni fellépésrõl szóló irányelv gyors beépítését a nemzeti jogba, még a 2013. március 16-i végsõ határidõt megelõzõen.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos a következõképpen nyilatkozott: „Évente kkv-k ezrei mennek csõdbe, miközben arra várakoznak, hogy a partnereik kiegyenlítsék a számláikat. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy véget vessünk a késedelmes fizetés ártalmas európai szokásának, amely már régóta égetõ kérdés az üzleti világban. Egyértelmû, hogy a tagállamoknak haladéktalanul át kell ültetniük a késedelmes fizetések elleni fellépésrõl szóló irányelvet a nemzeti jogrendszereikbe. Az így nyújtott támogatás alapvetõ jelentõségû az európai kkv-k számára a jelenlegi gazdasági válságban, amikor egyre nehezebben jutnak hitelhez. Szintén létfontosságú, hogy az európai vállalkozások, és különösen a kkv-k ismerjék a jogaikat, és azt, hogy miként élhetnek azokkal a legmegfelelõbben.”

Tájékoztató kampány

Különösen nehéz a kkv-k számára, hogy érvényesítsék a pontos fizetéshez fûzõdõ jogukat. A késedelmes fizetés komoly idõveszteséggel és jelentõs költséggel járhat, és a vita megkeserítheti a fogyasztókkal való kapcsolatokat. Az irányelv jogi keretet teremt az adósok teljesítésének kikényszerítéséhez.

A tájékoztatási kampány célja, hogy az irányelv által biztosított új jogokat megismertesse a legfontosabb európai érdekeltekkel, kiváltképpen a kkv-kel és a hatóságokkal, miközben a jogszabály mielõbbi átültetéséhez is támogatást nyújt. A kampány emellett fórumot hoz létre a kkv-k pontos fizetéshez való jogának érvényesülését segítõ, bevált módszerek megosztására.

Az új szabályok egyszerûek:

  • A hatóságoknak 30 napon belül, illetve rendkívüli körülmények között 60 napon belül fizetniük kell az általuk megvásárolt árukért és szolgáltatásokért.
  • A vállalkozások kereskedelmi ügyleteinek szerzõdéses szabadsága: A vállalkozásoknak 60 napon belül ki kell egyenlíteniük a számláikat, kivéve, ha ettõl eltérõen állapodnak meg, és ha ez nem súlyosan tisztességtelen a hitelezõvel szemben.
  • A vállalkozások automatikusan jogosultak arra, hogy késedelmes fizetés esetén kamatot számítsanak fel, továbbá minimum 40 EUR átalányösszegû kártérítést igényeljenek a kifizetett behajtási költségekért. Szintén kártérítést kérhetnek az összes többi ésszerû behajtási költségért.
  • A késedelmes fizetés esetén alkalmazott törvényes kamatlábat legalább 8 százalékkal az Európai Központi Bank alapkamata fölé emelik. A hatóságok nem határozhatnak meg e küszöb alatti kamatlábat késedelmes fizetés esetén.
  • A vállalkozások könnyebben megtámadhatják a súlyosan tisztességtelen feltételeket a tagállami bíróságokon.
  • Az átláthatóság fokozása és a tudatosság növelése: A tagállamoknak közzé kell tenniük a késedelmes fizetésre vonatkozó kamatlábakat, hogy valamennyi érintett fél tájékoztatást kapjon azokról.
  • A tagállamokat arra ösztönzik, hogy dolgozzák ki a pontos fizetésre vonatkozó gyakorlat szabályait.
  • A tagállamok továbbra is fenntarthatnak vagy hatályba léptethetnek olyan törvényeket és rendelkezéseket, amelyek kedvezõbbek a hitelezõ számára az irányelvbe foglalt elõírásoknál.

Az új intézkedések fakultatív jellegûek a vállalkozások számára, mivel utóbbiakat feljogosítja, de nem kötelezi arra, hogy intézkedéseket tegyenek. Elõfordulhatnak olyan esetek, amikor egy adott vállalkozás meg kívánja hosszabbítani a fizetési határidõt néhány nappal vagy héttel, hogy megõrizze a felhõtlen kereskedelmi kapcsolatot egy konkrét ügyféllel. Az új intézkedések azonban kötelezõek a hatóságok számára, amelyeknek példát kell mutatniuk, és – pl. szerzõdéseik teljesítése révén – igazolniuk kell megbízhatóságukat és hatékonyságukat.