Ráharaphatnak a kkv-k a felelõsségbiztosításra
2014.03.20
Több százezer vállalkozás érdeklõdésére tarthat számot a vezetõik által okozott károkra kiterjedõ felelõsségbiztosítás. Az új Ptk. szerint nemcsak a cégek, hanem magánvagyonukkal a vezetõik is felelnek, ha rossz döntést hoznak. Fõleg a kisebb vállalkozások lehetnek most idegesek, hiszen a nagy, nemzetközi hátterû cégek eddig is megkötötték a felelõsségbiztosítást - írja a Heti Világgazdaság.

Évi százezer forintos díj alatt nincs olyan biztosítás a piacon, ami fizet az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a magánvagyonával is felelõs, károkozó cégvezetõ helyett. A vezetõi felelõsségbiztosítás már egy kisvállalkozás esetében is százezer forint körüli összeg, amit sok esetben a cégvezetõnek kell állnia.

Egy kisvállalatnak nagyjából 100 ezer forintot kell áldoznia vezetõi felelõsségbiztosításra évente, azonban egy közepes vállalat esetében ez az összeg több 10 millió forint is lehet. Fejfájást okozhat a cégvezetõknek az, hogy sok esetben ezt a vállalat nem fedezi, hanem a saját fizetésébõl kell fizetnie a biztosítási díjat.