Jogvédelmi biztosítások: megnõhet irántuk a kereslet?
2012.10.11
A biztosítók ideális helyzetben annak ahhoz, hogy elõnyt kovácsoljanak a változó piaci körülményekbõl - állítja a jogvédelmi biztosítással foglalkozó társaságokat képviselõ lobbi szervezet, az International Association of Legal Protection Insurance (RIAD) új elnöke.

Marie-Emmanuelle Schiltz a szervezet 22. kongresszusán elmondta: az egyre tudatosabb ügyfelek fordulatot hozhatnak a jogi szolgáltatói piacon. A jogvédelmi biztosítók a legmegfelelõbb szervezetek arra, hogy a mostani internetközpontú, ügyeiket sokkal önállóbban intézõ generáció igényeit kiszolgálják.

Richard Susskind professzor, a „The End of Lawyers? Rethinking the Nature of Legal Services” címû könyv írója, a kongresszuson felszólalva kifejtette, hogy a globális gazdasági válság több jogi szolgáltatás igénybevételére ösztönzi az ügyfeleket, ugyanakkor a lehetõ legkevesebb anyagi ráfordítással. Az is kezd egyértelmûvé válni, hogy a gyakorlatban alkalmazott munkamódszerek nagy része nem hatékony, így a jogvédelmi biztosítók számára óriási lehetõségek nyílhatnak meg, amennyiben hajlandóak diverzifikálni tevékenységüket.

A mostani nehezebb és árérzékenyebb környezetben gyorsan reagáló jogvédelmi biztosítók közül többen új jogi szolgáltatói termékeket dobtak a piacra.

Újításaink ügyfélközpontúak, így amikor hiányosságot jeleznek rendszerünkben, rögtön flexibilis és átlátható megoldásokat keresünk – fejti ki Bas van Harten, a DAS Netherlands jogi szolgáltató vezetõje. Susskind szerint igaz, hogy a jogi szektor a többihez képest jóval lassabban alkalmazkodik a változásokhoz, míg a jogvédelmi biztosítók management procedúráiban már megfigyelhetõk az újítások.

A mai jogvédelmi szolgáltatást igénybevevõ ügyfelek jóval magasabb szintû hatékonyságot és rövidebb lefutású ügyintézést várnak el, mint régebben, ráadásul jóval nagyobb rálátást és kontrollt szeretnének gyakorolni személyes ügyeik intézésébe.

A RIAD több mint 60 jogvédelmi biztosító érdekképviseletét látja el 22 országban, Európában és nemzetközi szinten egyaránt. A szervezet elsõdleges célja a tagok közötti kommunikáció elõmozdítása, promotálásuk továbbá érdekeik védelme. A jogvédelmi biztosítók elsõsorban azzal igyekeznek ügyfeleik igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését megkönnyíteni, hogy a jogi eljárások és szolgáltatások finanszírozását átvállalják, elõmozdítva ezáltal a tisztességes versenyt is.