Megnõhet a kereslet a vállalati tisztségviselõk felelõsségbiztosítása iránt
2013.09.20
Drasztikusan megnõ a vállalkozások tisztségviselõinek felelõssége az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével, így a kifejezetten nekik kifejlesztett felelõsségbiztosítási termékek jelentõsége is fokozódhat.

2014. március 15. napján lép hatályba az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény), amely jelentős tartalmi változásokkal bír. A Ptk. több olyan jelentős frissítésen, szerkezeti változáson ment keresztül, amelyekre már jó előre érdemes felkészülni.

Az új törvény korlátlanná teszi például a vezetõ tisztségviselõk felelõsségét, vagyis a vezetõ tisztségviselõ a döntéseivel okozott károkért a teljes magánvagyonával felelni fog – olvasható a könyvvizsgálattal, számviteli szolgáltatásokkal és üzleti tanácsadással foglalkozó Mazars legfrissebb hirlevelében.

Az új szabály alapján a társaság által egy harmadik félnek okozott kárért már nem csupán a társaság lesz perelhető, hanem vezető tisztségviselői is. Amennyiben megállapíthatóvá válik, hogy a kárt a vezető tisztségviselők okozták a külső feleknek, a kárt szenvedettek nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona ellen is végrehajtást indíthatnak.

Az új felelősségi szabály tehát drasztikusan növeli a vezető tisztségviselők felelősségét.

Ha a bíróság kimondja a cég felelősségét a károkozásban, akkor ez könnyen annak a megállapításával fog együtt járni, hogy a vezető tisztségviselők kötelezettségszegése vezetett a káreseményhez. Ilyen helyzetekben az új Ptk. alapján a károsultak most már nem csupán a társaság, hanem az ügyvezetést ellátó magánszemélyek ellen is érvényesíthetik az akár milliárdos összegekre rúgó kártérítési igényüket.

Azt is tudjuk már a hivatkozott törvénytervezetből, hogy az új Ptk. hatályát megelőzően okozott károkra nem fog vonatkozni még ez a szigorú szabályozás. Igaz lesz ez a folyamatos károkozás során, még abban az esetben is, ha a tevékenység befejezése már az új Ptk. hatálybalépését követően következik be – figyelmeztet a Mazars.

Ezekre a kockázatokra nyújtanak fedezetet a hazai piacon is elérhetõ vezetõ tisztségviselõk felelõsségbiztosítási termékei, amelyek ráadásul sok esetben az okozott károkon kívül a z eljárás költségeit is fedezik.