Így védd az otthonod: tippek és tanácsok kárszakértõktõl!
2012.10.12
Az otthon biztonsága mindenki számára fontos, ám sokan nem tudják, hogy milyen apróságokon múlik néha annak védelme. Ha pedig már bekövetkezett a baj, nem árt, ha tudjuk, hogyan járjunk el. Ebben segítenek most a Groupama Garancia Biztosító kárszakértõi.

Az egyik leggyakoribb káreset a betörés, de jó tudni, hogy otthonunk biztonságát néhány trükkel könnyen növelhetjük.

  • A társasházi lakások esetén a betörések fõként az ajtón keresztül történnek, így érdemes különös figyelmet fordítani az ajtó védelmére. Több zár felszerelésével növelhetjük a biztonságot, ám a legbiztonságosabb zárrendszerrel ellátott ajtó is könnyedén feltörhetõ, ha az ajtólap nem megfelelõen biztosított. Érdemes hevederzárral vagy keresztpánttal felszerelni ajtónkat.
  • A betörõk számára az ablak is lehetõségeket nyújt a bejutásra, így annak is maximális védelemmel kell rendelkeznie. Az ablak felfeszítését késleltetheti vagy megakadályozhatja, ha a nyílászáró kerete és a nyíló szárny között minél jobb a záráspontosság. Az ablaktörés ellen ráccsal, biztonsági üveggel vagy vagyonvédelmi fóliával védekezhetünk.
  • A mechanikai védelem kiegészíthetõ elektronikai jelzõrendszerrel, amely minél több védelmi elembõl áll, annál nagyobb biztonságot nyújt. A betörések ellen védekezhetünk mozgásérzékelõvel, nyitásérzékelõvel vagy egyéb támadást jelzõ elemmel. Figyeljünk arra, hogy a riasztó kültéri egysége ne legyen elérhetõ magasságban, mert akkor könnyû elnémítani.
  • A villanyóra szekrényt zárjuk le jól, hogy a betörõ ne tudja elõre elsötétíteni a lakást és kiiktatni az elektronikus riasztást.
  • Ha hosszabb idõre elutazunk, érdemes beszerezni néhány idõzített kapcsolót, amelyekkel elõre beállíthatjuk a világítás idõnkénti fel és lekapcsolását, így azt a látszatot kelthetjük, hogy otthon vagyunk, megtévesztve ezzel a betörõket.
  • A magasabban lévõ ablakokon is könnyen be lehet jutni, például az alatta lévõ fa vagy villanypózna segítségével. Az ablakhoz közel álló fák ágait vágjuk kissé vissza, a villanypóznán vagy az ereszcsatornán át történõ bejutást pedig szögesdróttal akadályozhatjuk meg.
    A betörésen kívül a természeti hatások vagy az otthonunkban keletkezõ tûz is kárt tehet ingatlanunkban, így ezek ellen sem árt néhány óvintézkedés.
  • Mindössze húsz centiméter hó körülbelül két tonna terhelést jelent, így fontos, hogy mihamarabb letakarítsuk a havat a tetõrõl, mielõtt még meghajlana. Tartósabb hónyomás esetén ügyelni kell a falon vagy a tetõgerendákon megjelenõ repedésekre. Ha ilyet észlel, azonnal hagyja el a házat és értesítse a tûzoltókat.
  • A tartós hideg is okozhat súlyos károkat, például a vízvezetékekben vagy a fûtési rendszerben. Télen akkor se kapcsolja le teljesen a fûtést, ha elutazik otthonról, így elkerülhetõ, hogy a víz megfagyjon a csövekben.
  • A gyertyák, csillagszórók, a nem megfelelõ minõségû izzósorok vagy más elektromos berendezések komoly veszélyforrásnak számítanak. Ne hagyjunk égõ gyertyát a lakásban és kizárólag megbízható forrásból vásárolt elektromos berendezéseket használjunk, hogy elkerüljük az esetleges zárlatot.
  • A tûzesetek megelõzésre érdekében fontos, hogy a ház összes kéményét évente ellenõriztessük, illetve a szemetes tartályba ne dobjunk égõ, izzó anyagot.
  • A fûtésszezon kezdetével a szénmonoxid mérgezés veszélye fokozódik, ezért érdemes riasztóberendezést felszerelni lakásunkat.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy amennyiben rendelkezünk lakásbiztosítással, a vagyonkárt az észleléstõl számított 2 munkanapon belül jelentsük be. A kárbejelentéshez ezeket érdemes elõkészíteni: biztosítási szerzõdés száma; biztosított neve, címe és telefonszáma; a biztosított vagyontárgy pontos megjelölése; a káresemény helye, idõpontja és rövid leírása; a kár általunk becsült összege és a hatósági intézkedés megnevezése. Fontos, hogy a szemle elvégzéséig ne kezdjük meg sérült vagyontárgyaink javítását, kivéve, ha kárenyhítés miatt szükségessé válik.