Globális szövetséget kötöttek a biztosítási lobbiszervezetek
2012.10.15
A globális biztosítási piac mintegy 87 százalékát reprezentálja az a 30 biztosítási szövetség, amely múlt héten létrehozta a Global Federation of Insurance Associations (GFIA) csúcsszövetséget.

Az új szövetségnek köszönhetõen az egy-egy ország biztosítóinak érdekeit képviselõ szövetségek képesek lesznek idõben reagálni az iparágat érintõ nemzetközi kérdésekre, továbbá közös hangon megszólalni azokban – fogalmazott a GFIA megválasztott elnöke, Frank Swedlove, aki a Kanadai Élet- és Egészségbiztosítási Egyesület elnöke.

A Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetségének (IAIS) elnöke, Peter Braumüller is üdvözölte a globális szövetség létrehozását, és reményét fejezte ki a sikeres közös munkát illetõen, hogy a biztosítási ágazat globálisan egységes és hatékony felügyeletet kaphasson.

Az új szövetség alelnökének a latin-amerikai, egyesült államokbeli és az Ibériai-félsziget biztosítóit tömörítõ szervezet, La Federación Interamericana de Empresas de Seguros (FIDES) fõtitkárát, Recaredo Ariast választották meg, titkára pedig az Insurance Europe fõigazgatója, Michaela Koller lett. Az új szervezet titkárságaként, az Insurance Europe komoly munkát fog vállalni a GFIA kulcsfontosságú kezdeményezéseinek támogatásában, melyek a globális biztosítási iparág egészét érintik – fogalmazott Koller.

A nemzetközi biztosítási iparágat érintõ kérdések közül kiemelten fogja kezelni az új szövetség a rendszerszintû kockázatokat jelentõ biztosítótársaságokról folyó vitát. A bázeli székhelyû, nemzetközi biztosítás-szabályzókat és felügyelõket képviselõ szervezet, az IAIS tavaly jelentõs erõfeszítéseket tett a nemzetközileg is aktív biztosítótársaságok felügyeleteinek együttmûködését szorgalmazó új keretrendszer kialakítására, mely a ComFrame nevet kapta. Ebbõl a munkából szintén ki szeretné venni részét a GFIA. Ezen kívül a piaci magatartást és kereskedelmet érintõ kérdésekben, valamint a pénzügyi integráció és a pénzmosás elleni küzdelemmel kapcsolatos kezdeményezések terén is szerepet kíván játszani az új szövetség.

A GFIA alakuló ülésének elnökeként az American Council of Life Insurers elnök-vezérigazgatója, Dirk Kempthorne történelmi napnak nevezte a szövetség megalakulásának napját, mivel a biztosítási szabályai ma már egyre inkább nemzetközi szinten születnek meg. A biztosítási érdekvédelmi szervezetek globális szövetségének létrehozása lehetõvé teszi az iparág számára, hogy szorosabban együttmûködjön a nemzetközi szabályozókkal.

A biztosítási iparág tavaly globálisan több mint 4500 milliárd dollárnyi közvetlen díjbevételre tett szert a Swiss Re adatai szerint. A GFIA tagjai által képviselt biztosítótársaságok ehhez 87%-kal járultak hozzá. A nemzeti biztosítási szövetségek informálisan ugyan több éve igyekeznek együttmûködni, többek között az International Network of Insurance Associations formájában. Ez azonban az elsõ alkalom, hogy hivatalosan is létrejött a világ biztosítási szövetségeinek globális szervezete.