Lakásbiztosítás: készüljünk fel az esetleges károkra!
2012.10.16
Otthonunk biztonsága elsõdleges számunkra, ám a lakásbiztosítás megkötésekor nem mindig járunk el körültekintõen. Fontos, hogy a megfelelõ lakásbiztosítási konstrukciót válasszuk, amely illeszkedik jelenlegi életkörülményeinkhez, és rendszeresen vizsgáltassuk felül azt, az esetleges új vagyontárgyak vásárlásakor, hogy ingatlanunkat és minden ingóságunkat biztonságban tudhassuk.

{{BANNER}}Megfelelõ biztosítás minden életszakaszban

Jelenlegi élethelyzetünk nagyban meghatározza a megfelelõ lakásbiztosítás kiválasztását. A biztosított életkora, családi helyzete, az otthon jellege és még számos tényezõ befolyásolja, hogy milyen lakásbiztosítást érdemes kötni. A Groupama Garancia Biztosító kárszakértõinek elemezése szerint a fiatalabbakra a kártapasztalat hiánya jellemzõ, az idõsebb korosztálynál viszont a vagyonérték-növekedés követésének hiánya okoz legtöbbször gondot. A fiatalabb korosztálynak érdemes elsõ lépésként szakértõhöz fordulni, akinek segítségével kiválaszthatják a legoptimálisabb konstrukciót, így felkészültek lehetnek egy esetleges kár bekövetkeztekor. A lakásbiztosítással régóta rendelkezõk számára pedig fontos, hogy az évek során megszerzett vagyontárgyak alapján idõnként aktualizálják szerzõdésüket. Bármely életszakaszban is legyünk, a legfontosabb, hogy otthonunk védettségi szintje optimális legyen, tehát a biztosítási összeg fedezetet nyújtson minden vagyontárgyunkra.


Alulbiztosítás

Sokan azt gondolják, hogy az egyszer megkötött lakásbiztosítás hosszú távon teljes körû biztonságot nyújt értékeinkre, azonban az évek során ingóságaink folyamatosan gyarapodnak, cserélõdnek. Idõrõl idõre érdemes felülvizsgálni lakásbiztosítási szerzõdésünket, hogy az otthonunkat ért esetleges kár esetén, a biztosító minden vagyontárgyunkra fedezetet nyújtson. Ha vagyontárgyaink összértéke meghaladja a biztosítási összeget, alulbiztosítás jön létre, amely kár esetén gondot okozhat. Fontos, hogy a biztosítási összeg mindig kövesse a vagyontárgyak értékének növekedését, így elkerülhetõk az esetleges kellemetlenségek. A biztosítási összeg megállapításának alapja az újérték-elv, vagyis épületek esetében azok teljes újjáépítési költségét, az ingóságok esetében azok új állapotban történõ, újra beszerzési értékét kell figyelembe venni a biztosítási összeg megállapításához. Erre azért van szükség, mert ha az adott biztosított vagyontárgy károsodik, a biztosítási szerzõdésnek elegendõ fedezetet kell tartalmaznia ahhoz, hogy azt a káreseményt követõen pótolni lehessen.


„Az alulbiztosítás gyakori jelenség Magyarországon. A lakásbiztosításokat illetõen egyre tudatosabbak az emberek, azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy az évek során jelentõs értéket képviselõ vagyontárgyak kerülnek az ingatlanukba.” – mondta el Dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának ügyvezetõ igazgatója. „Ideális esetben évente, kétévente érdemes felülvizsgálni szerzõdésünket, és ha szükséges, fedezet alá vonni új vagyontárgyainkat”.

Káresetek számokban

Az elmúlt két évben a Groupama Garancia Biztosítóhoz bejelentett három leggyakoribb káreset a vezetékes vízkár, az üvegtörés és repedés, illetve a viharkárok voltak. Az árvíz okozta károk a 6. helyen, a betöréses lopás a 9. helyen szerepel a listán, érdekesség viszont, hogy a földrengés a 12. leggyakoribb káreset volt. A viharkárokból származó bejelentések Észak-Kelet Magyarországról érkeztek a Groupama Garancia Biztosítóhoz a legnagyobb számban, az áradás okozta károk viszont Közép-Magyarországon voltak a legjellemzõbbek az elmúlt két évben a Biztosító tapasztalatai alapján.

Bár bizonyos káreseteket nem tudunk megelõzni, vannak azonban olyan esetek, amelyekben néhány egyszerû óvintézkedés enyhítheti vagy segíthet elkerülni a károkat.

Készüljünk fel az esetleges károkra

Az elmúlt két évben a vezetékes víz által okozott kárbejelentések érkeztek a legnagyobb számban a Groupama Garancia Biztosítóhoz. Hogy elkerüljük az ilyen jellegû károkat, ne feledkezzünk meg a hideg beállta elõtt vízteleníteni a csöveket a hétvégi házban, nyaralóban és öntözõ rendszerekben. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, ne kapcsoljuk le teljesen a fûtést, így nem fagy meg a víz a fûtõrendszerben.

A természeti károk ellen nehéz védekezni, megelõzhetjük azonban a komolyabb károkat, ha viharos idõjárás esetén becsukjuk a nyílászárókat, rendszeresen ellenõriztetjük a tetõburkolatot, az árvíz és a földcsuszamlásból származó károkat pedig kiszûrhetjük, ha ingatlanvásárlás elõtt kikérjük a szakértõk tanácsát.
Gyakori káreset a betörés is, amelyet a nyílászárók biztonságának megerõsítésével vagy elektronikai jelzõrendszer kiépítésével kerülhetünk el.

Az elektromos berendezések használata veszélyforrásként szolgálhat egy esetleges tûz keletkezésénél. Fontos, hogy rendszeresen ellenõrizzük elektromos berendezéseinket, vezetékeinket és ne legyen a közelükben függöny vagy könyvespolc, így megakadályozzuk a tûz továbbterjedését.