2016 elõtt nem valószínû, hogy életbe lép a biztosítók új tõkeszabályozása
2012.10.19
A Szolvencia II szabályozás 2016 elõtt nem fog hatályba lépni – mondta Gabriel Bernardino a The Wall Street Journal-nak adott interjújában.

A legjobb forgatókönyv szerint is csak 2015-ben lehet elkezdeni a Szolvencia II szabályainak bevezetését, de valószínûbb a 2016, de ez még a jövõ zenéje – mondta az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság elnöke csütörtökön.

Eredetileg 2013. január elsejével léptek volna hatályba az új szabályok, a teljes végrehajtásra 2014 elején került volna sor. Az EIOPA jövõre azonban újabb stressztesztet kíván végrehajtani az európai biztosítók ellenállóképességével kapcsolatban, a 2011-es elsõ vizsgálat után – tette hozzá Bernardino.

A 2013-as stresszteszt konkrét idõpontjában még meg kell állapodni, mondta Bernardino, hozzátéve, hogy a dátum valószínûleg márciusban, vagy áprilisban kerül kitûzésre.

Az elnök arról is beszélt, hogy a Szolvencia II keretében, a biztosítók számára a megújuló energiaforrásokba történõ befektetésekre vonatkozó tõkekövetelmények egyelõre még nincsenek kõbe vésve. Jelenleg épp ezeket elemzi az EIOPA, miután az Európai Bizottság két héttel ezelõtt felkérte a hatóságot, hogy alaposan vizsgálja meg a kérdést, és a felülvizsgálat eredményeit 2013 elsõ negyedévében hozza nyilvánosságra.

Október elején Bernardino még kritizálta a politikai tárgyalások stagnálását a Szolvencia II-vel kapcsolatban, amit levélben el is küldött a Bizottság szabályozásért felelõs biztosának, Michael Barniernek.