Ha egy 23 éves halász vagy, akit Dávidnak hívnak, jobb, ha ki sem kelsz az ágyból
2012.10.19
A Dávid illetve Joanne nevû embereket éri legnagyobb valószínûséggel baleset. Nem meglepõ módon a fizikai, vagy veszélyes munkát végzõk – többek között a halászok, vagy építõipari munkások – szintén igencsak kitettek a balesetveszélynek – derül ki brit statisztikákból.

Bár az utóbbi idõk híreit követõk számára talán triviális, a felmérés is azt igazolja, hogy a brit balesetbiztosítási ágazat soha nem látott nyomás alatt van. Az eredmények – különösen a fiatalabb kárbejelentõk számában mutatkozó növekvõ tendencia – alátámasztják azokat az érveket, miszerint az Egyesült Királyságban egyre „kifinomultabb a kártérítési kultúra”. {{BANNER}}

A biztosítók adatai szerint ugyanis a fiatalabbak sokkal gyakrabban kérnek kártérítést személyis sérülés esetén, mint az idõsebbek: az 1989-ben születettek statisztikailag a legvalószínûbbek, hogy kárbejelentést tesznek.

Az Edwards Hoyle, személyi sérülésekre szakosodott ügyvédi iroda által összegyûjtött adatok szerint - amely az elmúlt két évben kezelt összes kárbejelentést megvizsgálta, - a következõ négy leggyakoribb születési év mindegyike 1986 utáni.

A jogi szakma által kezelt személyi sérüléses ügyek piaca át átalakuláson megy keresztül, és további felülvizsgálatokra számíthat, miután a brit kormány igyekszik gátat szabni az üzleti célból történõ kárbejelentések elszaporodásának.

Az egy évvel ezelõtt hatályba lépett jogi szolgáltatásokról szóló törvény lehetõvé tette, hogy harmadik fél fektessen pénzt ügyvédi irodákba, és lehetõvé tette a nem ügyvédi irodák számára, hogy jogi szolgáltatást nyújtsanak.

Eddig a személyi sérülésekkel foglalkozó szektorokba történt jelentõs beruházás, ahol junior alkalmazottak nagy mennyiségû, szabványosított munkát tudnak elvégezni, a drágább rangidõs ügyvédek helyett. Az ügyvédeket szabályozó hatóság pedig minden harmadik vállalkozás számára megadta a mûködési engedélyt, akik így személyi sérülésre szakosodott szakemberekként biztosítóknak is szolgáltatást nyújtanak.

Ugyanakkor áprilistól betiltják azt a gyakorlatot, hogy a biztosítók díjfizetés cserébe információkat szereznek az ügyvédektõl ügyfeleikrõl. A kormány várhatóan azt az összeget is maximalizálni fogja, amelyet az ügyvédek a bíróságtól a sérüléses áldozatoknak ki tudnak követelni. Ezen reformok célja, hogy csökkentsék perköltségeket, és megakadályozzák a hamis kárbejelentések elszaporodását, amely felhajtja a biztosítások díját is.