Mi lesz a nyugdíjakkal? Brüsszel nem hallgat az iparági szervezetek tanácsaira
2012.10.24
Nyolc ipari szövetség azzal vádolja az Európai Bizottságot, hogy az figyelmen kívül hagyta az az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) által felvetett kérdéseket az új IORP-irányelv végrehajtási folyamatával kapcsolatban. A csoport arra szólítja fel Brüsszelt, hogy végezzen további hatástanulmányokat.

Az úgynevezett Nyolcak Csoportja az alábbi szervezeteket foglalja magában: a Paritásos Alapon Szervezõdõ Intézmények Európai Szövetsége (AEIP), az EU legnagyobb munkaadói szervezete, a BusinessEurope, az európai közszolgáltató, munkaadói szervezetek európai szövetsége, a European Centre of Employers and Enterprises providing Public Services, az Európai Befektetési Alap- és Vagyonkezelõk Szövetsége (EFAMA), az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelõ Szervezetek Szövetsége (EFRP), az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC), az Európai Kockázati és Magántõke Egyesület (EVCA) valamint a Kisipari, Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége (UEAPME).

A csoport erõsen bírálta a felülvizsgált IORP-irányelv részét képezõ teljes körû mérlegfõösszeg-megközelítés (HBS) alkalmazhatóságára vonatkozó elsõ mennyiségi hatástanulmány (QIS) megkezdését.

„A QIS sarokkövét a HBS vizsgálata képezi. Mi azonban megkérdõjelezzük ezen eszköz megfelelõségét, és tartunk tõle, hogy a hatástanulmány kimenetele azt eredményezi, hogy a nyugdíjpénztárak számára is egy Szolvencia II-höz hasonló szabályozói keret kerül bevezetésre.” – állítja a Nyolcak Csoportja.

Az aggályainkat megerõsítésre kerültek az EIOPA idén júliusban lefolytatott konzultációs folyamatát követõen is, amely a QIS végrehajtásához szükséges technikai specifikációjáról szólt – tette hozzá az iparági szervezetekbõl álló csoport, amely ugyanakkor üdvözölte az EIOPA azon felismerését, hogy a HBS megvalósíthatóságát tovább kellene vizsgálni.

Sajnálatukat fejezték ki azonban amiatt, hogy a Bizottság figyelmen kívül hagyta ezeket a javaslatokat a végleges QIS specifikáció kialakításakor, és felszólították az EIOPA-t, hogy ragaszkodjon a további vizsgálatok lefolytatásához.

Azt is hozzátették, hogy az IORP-direktíva felülvizsgálati folyamatakor reális határidõket kellene felállítani, és az igazi célja az kellene, hogy legyen, hogy az európai foglalkoztatói nyugdíjpénztárak valóban fenntarthatóvá váljanak.

A QIS, amely fontos részét képezi a felülvizsgálati folyamatnak, nagy hatással lesz a nyugdíjpénztárak eszközeinek és forrásainak értékelési módszereire és így a vállalkozások nyugdíjszolgáltatásokhoz való hozzájárulására is – tették hozzá.

A Nyolcak Csoportja arra is felkérte a Bizottságot, hogy az év elején bejelentett hosszú távú befektetésekre vonatkozó kezdeményezés, illetve az arról szóló vita eredményeit is építsék be a felülvizsgált IORP-irányelvbe.

Jelenleg úgy tûnik, hogy az IORP szabályok a rövid távú biztonságot szolgálják a hosszú távú befektetések és a megfelelõ nyugdíjszolgáltatások rovására. Habár a biztonság és a befektetések között valóban megfelelõ egyensúlyt kell biztosítani, el kellene kerülni az ellentmondásos folyamatokat az Európai Bizottságon belül. – tette hozzá a szervezet.