Mi lesz Európa autóiparával?
2014.12.01
Az újautó-regisztrációk száma ugyan lassan emelkedik, azonban a jövedelmezõség még nem javul. Az Európai Unió 27 tagállamában az idei elsõ 10 hónapban 6,1%-kal nõtt az újautó-regisztrációk száma, azonban az autógyártók nyeresége még mindig nyomás alatt van – derül ki az európai autógyártó szövetsége (ACEA) adataiból.

Európa autóipara idén végre ismét növekedhet, a pénzügyi válság kirobbanása óta elõször. Elhamarkodott lenne azonban rögtön fordulatról beszélni.

Az új autó regisztrációk száma 6,1%-kal, 10,6 millióra emelkedett október végére, meghaladva az éves növekedési elõrejelzéseket, ráadásul az év utolsó két hónapja rendszerint igen erõsnek számít ezen a piacon. A tíz legnagyobb autógyártó mindegyike növekedésrõl számolt be, kivéve a General Motors, utóbbi nagyrészt azért, mert leállítja a Chevrolet márka értékesítését Európában. Az öt legnagyobb piac mindegyike növekedett, kivéve Franciaországot, ahol 3,8%-kal csökkent az autóeladások száma.


Az idei fellendülés az elmúlt két évtized legrosszabb évét, valamint hat évnyi csökkenést követi. A megugró eladások részben mesterséges impulzusoknak köszönhetõek, mivel számos országban államilag támogatott, olcsó hitelekre vásároltak autókat. A jelentõs készleteket felhalmozó autógyártók is leárazásokba kezdtek, ami nagyrészt eltûntette a nyereségüket. Németországban – ahol az újautó-regisztrációk száma 3%-kal emelkedett – a magánszemélyeknek történõ eladások 2%-kal csökkentek, amit a vállalati eladások ugyan ellensúlyozni tudtak, azonban valószínûleg csak nagyobb árkedvezmények árán.

Az egyik ok, amiért nem érdemes még fordulópontról beszélni, hogy a többletkapacitások problémáját még mindig nem oldották meg az autógyártók, amit az optimista értékesítési elõrejelzések tovább súlyosbíthatnak. Európa autógyárai még mindig legalább 20%-kal többet termelnek, mint amennyire a természetes kereslet alapján szükség lehet. Becslések szerint az USA-ban 2009 óta legalább 17 gyárat bezártak, miközben az EU-ban mindössze 4-et.

Hazánkban idén októberig több mint 55 ezer új autót regisztráltak, amely 20%-kal több, mint egy évvel korábban.