A jogi és szabályozói kockázatok miatt fejlõdik Európában a kockázatkezelés
2012.10.25
A jogi, szabályzási és compliance kockázatok jelentik továbbra is legfontosabb külsõ tényezõt az európai cégek számára kockázatkezelési gyakorlatuk tökéletesítése terén – derül ki az európai kockázatkezelõk körében végzett felmérésbõl. Ezeket követik a sorban a részvényesek elvárásai, háttérbe szorítva a természeti csapások kockázatát.

Az európai kockázatkezelõket tömörítõ szövetség (FERMA) 2012-es kockázatkezelési felmérése szerint a kockázatkezelõk 61 százaléka a jogi, szabályzási és teljesítésbeli kockázati tényezõket jelölte meg legfõbb, külsõ veszélyforrásokként. Ez az arány 2010-ben a FERMA felmérése szerint 70 százalék volt. A részvényesi elvárásokat 33 százalék említette, a vállalatok társadalmi felelõsségét pedig 31 százalék.

{{BANNER}}2010-ben a válaszadó kockázatkezelõk 45 százaléka, idén pedig már csupán 26 százaléka említette fõ külsõ veszélyforrásként a természeti katasztrófákat.

Egyre terjednek a kockázati térképek

A felmérés kimutatta, hogy az EU- s cégek 79 százaléka rendszeresen készít kockázati térképet a kockázati tényezõk kielemzéséhez és számszerûsítéséhez, 60 százalék kockázatértékelési workshopokat, 44 százalék pedig külsõ vagy belsõ adatbázisokat használ ugyanezen célra.

A tanulmány alapján a különféle kockázatkezelési stratégiák integrálására, továbbra is szükség lenne, ugyanis a cégek 66 százaléka bevallottan nem végez szisztematikus kockázatelemzést a vállalatot érintõ legfontosabb döntések elõtt sem.

A felmérés egyértelmûvé tette, hogy szoros az összefüggés a kockázatkezelési módszer fejlettsége és az adott cég teljesítménye között: minél fejlettebb az elõbbi tényezõ, annál jobbak a vállalatnövekedési mutatói.

A haladó szintû kockázatkezelési módszerekkel dolgozó cégek 28 százaléka számolt be 10 százaléknál nagyobb EBITDA növekedésrõl, a csupán „fejlett” módszerekkel dolgozó vállalatok 22%-ánál, míg azon cégek közül, ahol a kockázatkezelés éppen fejlesztés alatt áll, 16% számolt be 10%-ot meghaladó eredménynövekedésrõl.

A bevételek tekintetében a haladó szintû kockázatkezelési módszerekkel mûködõ cégek 29 százalékának volt 10 százaléknál nagyobb bevétel-növekedés, míg a fejlett technikát alkalmazóknál ez az arány 21, a fejlõdõ kockázatkezelõknél pedig 18 százalék volt.

A FERMA által - és az Axával és az Ernst & Younggal együttmûködésben - végzett felmérés eredményeit a FERMA hétfõn jelentette be Versailles-ban. Az online felmérést április 20 és június 17 között vették fel mintegy 809 FERMA tagszervezettel, valamint további kockázatkezelõvel illetve biztosítóval. A brüsszeli központú FERMA mintegy 4500 önálló taggal rendelkezik, és magában foglalja 20 európai ország nemzeti kockázatkezelési szervezetét.