Növekvõ kockázatok a szélsõséges idõjárási körülmények miatt
2015.03.04
Az elmúlt évek állandó szélsõséges idõjárási körülményei igen súlyos természeti katasztrófákat váltottak ki, több százmilliárdos károkat okozva. Egyre több tudományos vizsgálat utal ezen idõjárási jelenségek gyakoriságának emelkedésére és annak korrelációjára az Északi-sarkvidék hõmérséklet-emelkedésével.

A Munich Re Topics Geo 2014 címû kiadványa részletes elemzéseket és rengeteg adatot tartalmaz az elmúlt év természeti katasztrófáiról. E szerint télen igen tartós, regionálisan jelentõs károkat okozó idõjárási viszonyok tudnak kialakulni, mikor a sarkvidéki hideg légtömegek több héten keresztül megmaradnak a középsõ szélességeken. Nyáron pedig magas vagy alacsony nyomású rendszerek okoznak hõséget, aszályt, vagy heves zivatarokat, villámárvizeket.

Ilyen, gyakran hetekig kitartó idõjárási jelenségek 2014-ben is több természeti katasztrófát okoztak: például súlyos, milliárd dolláros károkat okozó téli havazásokat az USA-ban, illetve szélviharokat és áradásokat Nagy-Britanniában. A Csendes-óceán keleti részén és Észak-Amerika felett kialakult futóáramlat (jet stream) igen fagyos telet eredményezett az USA-ban, míg rendkívül enyhét Európában, majd 2013 decembere és 2014 februárja között súlyos téli viharok söpörtek végig Nagy-Britannián és Írországon, súlyos áradásokat is okozva.

Az észak-amerikai hideg tél által okozott összes veszteség elérte a 4 milliárd dollárt, melybõl 2,3 milliárd dollárt fedeztek biztosítások. A brit áradások okozott kára 1,5 milliárd dollárra rúgott, melybõl 1,1 milliárdra kötöttek biztosítást. Az év legköltségesebb katasztrófája a japán hóviharok voltak (5,9 milliárd dollár gazdasági és 3,1 milliárd dollár biztosítói kár), melyeket az északi féltekén megváltozott légköri cirkulációk okoztak.

A tudósok között intenzív vita folyik jelenleg is a klímaváltozásról, különösen a rendkívül markáns felmelegedésrõl az Északi-sarkvidéken, illetve, hogy ezek felelõsek-e a megváltozott idõjárási mintákért. Egyelõre még nincs bizonyíték az okozati összefüggésre, azonban egy logikai lánc megfigyelhetõ az esetek között – fogalmaz a Munich Re Geo Risk Reseach részlegének vezetõje.

Legújabb kutatások szerint az Északi-sarkon zajló felmelegedés fontos szerepet játszik a déli irányba tartó tartós, hideg levegõáramlatok kialakulásában, amelyek Észak-Amerikát és Ázsiát is érintették 2014-ben. A Potsdam Institute for Climate Impact Research tanulmánya szerint a nyári szélsõségek és a gyors jégolvadás között is korreláció figyelhetõ meg. Itt érdemes megemlíteni az európai árvizeket (1997, 2002, 2013) és a hõhullámokat Észak-Amerikában (1983, 1984, 2011, 2012).

A Munich Re jelentése a különbözõ közösségi oldalak katasztrófa-elhárításban betöltött, betöltendõ szerepére is kitér, mely szerint a közösségi médiából származó információk hatékonyabb kihasználása katasztrófák kezelésében teljesen új távlatokat nyithatna. Gyorsabb és precízebb kárbecsléseket tenne lehetõvé a biztosítási ágazat számára, ha ezeket az adatokat szisztematikusan lehetne felhasználni.