AM Best: komoly nyomás alá kerülhetnek az európai biztosítók
2012.10.26
Az európai biztosítók mérlege komoly nyomás alá kerülhet egy nagyobb európai ország szuverén adósságának leírása, vagy egy tagállam eurozónából való kilépése esetén – figyelmeztet az AM Best. Az AM Best szerint ezek egyike sem valószínû, hogy megtörténik, de ha mégis, azzal elég súlyos károkat okozhatnának a szektornak.

Az AM Best friss elemzése szerint az eurozóna pénzügyi krízise továbbra is a biztosítókat leginkább fenyegetõ kihívások egyike, annak ellenére, hogy a fõbb európai cégek igen jelentõs tõkével rendelkeznek.

{{BANNER}}A jelentésben a hitelminõsítõ intézet kielemezte két stressz teszt eredményeit is, melyeket az eurozónán belüli biztosító cégek körében végeztek 2011 decembere és 2012 júniusa között.

Az AM Best újra negatívan értékelte az európai biztosítói szektort, hiszen az eurozóna strukturális gondjai várhatóan nem oldódnak meg a közeljövõben.

Stefan Holzberger, az AM Best vezetõ igazgatója elmondta: a mérleget érintõ várható problémák ellenére a legtöbb biztosító mûködési fundamentumai stabilak. A 2011-es extrém magas katasztrófakárok ellenére a biztosítók eredménye továbbra is erõs, és ez várhatóan így marad 2012 végéig is.

A vezetõ európai biztosítók a jelek szerint továbbra is jól állják a lassuló növekedés és az erõs volatilitást, azonban ha a körülmények a stressz-tesztben meghatározott feltételezéseknél rosszabbul alakulnak, további leminõsítésekre lehet számítani.

A jelentése kifejti, hogy az európai biztosítók legtöbbje – ahol tudott-, megpróbált díjakat emelni, a tartalékok pedig szintén stabilak maradtak.