A.M. Best: nyomás alatt az európai biztosítók
2015.06.29
A jelenlegi kamatkörnyezet már most is számos európai életbiztosítót tesztel, az elhúzódó alacsony kamatok pedig jelentõs mértékû nyomást helyezhetnek egyes társaságok szolvencia mutatóira. Bár a nagyobb társaságok jelenleg megfelelõen tõkésítettek és kellõen diverzifikált portfolióval rendelkeznek, azonban a kisebb életbiztosítók nem biztos, hogy képesek lesznek elviselni az elhúzódó alacsony hozamokat – állítja az A.M. Best.

Az A.M. Best legújabb jelentésében azt írja, hogy bár az európai, amerikai és japán központi bankok intézkedései némi stabilitást hoztak a tõkepiacokon az elmúlt években, a monetáris politikai lépések ugyanakkor globálisan alacsony kamatokat eredményeztek, amely várhatóan nem is fog változni, különösen, hogy a döntéshozók továbbra is a stagnáló gazdaságok ösztönzésében érdekeltek, amit mennyiségi lazítással próbálnak elérni.

Korábban a biztosítók megfelelõ bevételt tudtak elérni a befektetéseiken, mostanra azonban ez megszûnt, így igen komoly nyomás alatt állnak, hogy óvatos biztosítási politikát kövessenek, ezzel is ellensúlyozva a csökkenõ befektetési jövedelmeket, szélsõséges esetben befektetési veszteségeiket – állítja a hitelminõsítõ.

A biztosító kötvényportfoliók esetében az A.M. Best csak a késõbbiekben számít jelentõs bevétel-romlásra, mivel a portfoliókban szereplõ, lejáratig tartott régebbi kötvények még viszonylag magas hozamot eredményeztek, azonban az újrabefektetést követõen ilyen hozamokra belátható idõn belül nem lehet számítani.

A jelentés azt is megvizsgálja, hogy a különbözõ országok biztosítói hogyan érinti az alacsony kamatkörnyezet. Európa legnagyobb életbiztosítási piacán, az Egyesült Királyságban a garantált hozamot ígérõ életbiztosítási portfoliók viszonylag kicsi részt képviselnek. Ezzel szemben Spanyolországban és Olaszországban az életbiztosítókat jóval érzékenyebben érintik az alacsony hozamok, mivel a megtakarítási termékek tartási idõszaka jóval rövidebb.

A német életbiztosítók különösen sivár helyzetben vannak, mivel a német államkötvények hozama rendkívül alacsony a többi európai országéhoz képest is. A pénzügyi garanciákat kínáló német életbiztosítók számára az újrabefektetés kockázata rendkívül magas – állítja az A.M. Best.

A jelentés szerint az európai életbiztosítók számtalan módszerrel igyekeznek nagyobb megtérülést elérni, a portfoliójuk diverzifikációjától, a nem hagyományos hiteltermékek felé forduláson át, az infrastruktúra befektetések és a részvénybefektetéseik növeléséig.