Bankszámla költségek: akár 60 milliárdot is megtakaríthatna a lakosság
2012.10.25
A kötelezõ biztosítás mellett mostantól banki költségeinket is ellenõrizhetjük néhány kattintással. Az Biztosítás.hu internetes portálon elérhetõ legújabb alkalmazás 12 hazai bank 70 számlatermékét feldolgozva mutatja be, hogy mennyit is fizetünk valójában bankszámláink után. A portál szerint a bankszámlák díjai közötti különbségek újabb jelentõs lakossági megtakarításokra adnak lehetõséget.

Sokan meglepõdnek majd mennyit is fizetnek valójában bankszámlájuk után, ha az új alkalmazás segítségével ellenõrzik költségeiket. A helyzet leginkább a kötelezõ biztosítás évekkel ezelõtti állapotához hasonlítható, amikor még csak kevesen tudtak arról, hogy lényegesen olcsóbb áron is megkaphatják ugyanazt a biztosítást, és így indokolatlanul magas díjat fizettek.
{{BANNER}}
Bár a hazai bankok hasonló számlacsomagjai által nyújtott szolgáltatások alig különböznek egymástól, a szolgáltatási díjak között mégis több tízezer forintos eltéréseket találunk. Miközben az elérhetõ legolcsóbb lakossági számlák éves költsége a 4 ezer forintot is alig éri el, a magyar ügyfelek átlagosan több mint 25 ezer forintot fizetnek évente bankszámlájukhoz kapcsolódóan. Nem ritkák az 50, sõt a 100 ezer forinthoz közeli éves bankszámla díjak sem, azonban mindez csak néhány tudatos banki ügyfél figyelmét vonta magára mostanáig.

Mivel egyes bankköltségek csak évente egyszer, míg mások havonta, kisebb részletekben csepegtetve kerülnek felszámolásra, a tényleges bankköltségek mértéke elbújik a bankszámlatörténet sorai között. A legtöbben így észre sem veszik a néhány száz forintosra darabolt banki költségeket, mások pedig egyszerûen azt gondolják, hogy ezen költségek megfizetése elkerülhetetlen. Ez azonban, ma már szerencsére nem igaz.

A hazai bankok között - a hitelezési piac folyamatos szûkülését követõen - jelentõs verseny alakult ki a számlaügyfelekért. Megjelentek az un. „nullás” csomagok, illetve a direkt banki szolgáltatások. Mindez mára megteremtette a lehetõséget a jelentõsen olcsóbb bankszámlák eléréséhez, vagyis ma már legtöbbeknek megéri bankszámlát váltani.

A Biztosítás.hu új alkalmazásával az olcsóbb számlák megismerésén túl lehetõség van a bankváltás online kezdeményezésére is. A kezdeményezett bankváltások ügyintézésében körülbelül egy hónapos átfutási idõvel számolhatunk, amiben az alkuszon kívül a kiválasztott új bankok is segítségünkre lesznek. A hazai bankok ugyanis az Európai Bizottság 2009. évi ajánlásának megfelelõen a számlaváltásokkal kapcsolatos teendõk egy részét - a számlaváltó ügyfelek meghatalmazása alapján - ma már egymás között intézik(!).

A bankszámlaváltással elérhetõ jelentõs megtakarításokra a januártól bevezetésre kerülõ (átutalásokat és készpénzfelvételeket terhelõ) banki tranzakciós adók is ráirányíthatják a figyelmet. Hasonlóan a tavaly év végi kötelezõ biztosítási adó bevezetéséhez, mindez paradox módon a bankköltségek emelkedése helyett a számladíjak csökkenése idézheti elõ. Ehhez természetesen az kell, hogy az ügyfelek szembesüljenek tényleges bankköltségeikkel és átszerzõdjenek a lényegesen kedvezõbb ajánlatokat kínáló társaságokhoz.