Így készülj a télre: nem csak a gumit kell lecserélni!
2012.10.29
Hétvégén már az ország több pontján, ma reggel pedig Budapesten is bekopogtatott az idei tél és bár az idõjárás-elõrejelzés szerint a hét közepétõl kisebb enyhülés várható, ideje felkészíteni az autókat a téli idõszakra. A havas, csúszós utak és a romló látási viszonyok minden évben sok balesetet okoznak, különösen, ha olyan sokan vannak az utakon, mint amennyire a közeledõ hosszú hétvégén számíthatunk. A megelõzéshez nem elég a téli gumi, az akkumulátor állapotáról, és a fagyálló folyadékról is gondoskodni kell. Ha azonban ezek valamelyike mégis elmarad, a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance Magyarország (EA) AutoSOS biztosítása segíthet a bajbajutott autósoknak.

Az Europ Assistance adatai alapján tavaly az õszi hónapokban összesen 2366 bejelentés érkezett a társasághoz, melyek közül 850 gépjármû kisebb, helyszínen javítható kárt szenvedett, míg 1212 autót trailerrel kellett elvontatni a helyszínrõl. Autóbalesetbõl eredõ személyi sérülésrõl 25 bejelentést tettek, közülük 7 személyt kellett kórházba szállítani, míg 12-en ambuláns ellátásban részesültek.
{{BANNER}}
A balesetek fõ oka ebben az idõszakban a változékony felületû és tapadású útburkolat, a romló látási viszonyok, valamint a gépjármûvek nem megfelelõ felkészítése a télre. Sokan gondolják, hogy ilyenkor elegendõ az autógumik cseréje, azonban ezen kívül is érdemes még néhány apróságot elvégezni a hidegebb idõjárás közeledtével. Ezek közé tartozik a fagyállót is tartalmazó szélvédõmosó folyadék beszerzése, illetve a hûtõfolyadék ellenõrzése. Emellett nem feledkezhetünk meg az akkumulátor állapotáról sem, hiszen a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni ezek a készülékek, és lehetséges, hogy a nyáron még éppen mûködõképes szerkezet a hidegebb idõben már nem tudja ellátni a feladatát.

A téli idõszakban a balesetek – különösen külföldön – lényegesen nagyobb kellemetlenséggel járhatnak. A zord idõjárási körülmények között rendszerint lassabban érkezik a segítség, körülményesebb az autó javíttatása, az esetleges sérült utasok ellátása. Ilyenkor óriási segítséget jelenthet az assistance szolgáltatás.

„Tavaly egy késõ õszi hétvégén az egyik ügyfelünk Ausztriába kirándult a családjával, azonban korainak gondolta és nem szerelte még fel a téli gumit. Egy csúszós kanyarban az árokba sodródtak, és bár komoly személyi sérülés nem történt, az autójuk annyira megrongálódott, hogy nem tudták folytatni az útjukat. Szerencsére kötöttek AutoSOS biztosítást, így munkatársaink rövid idõn belül a helyszínre érkeztek, elszállították a gépkocsit a közeli szervizbe és csereautót biztosítottak számukra” – nyilatkozta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

Az AutoSOS Assistance szolgáltatás keretében társaságunk – belföldön legfeljebb 1 órán belül – megszervezi az autómentést és a helyszínen megjavíttatja a gépjármûvet. Amennyiben ez nem lehetséges, elszállíttatja a legközelebbi szervizbe, és segít a szerviz és a biztosított közötti kapcsolattartásban, szükség esetén hiányzó alkatrészek beszerzésében. A javítás ideje alatt csereautót és szállást biztosít, vagy átvállalja a tovább-, vagy hazautazás költségeit. Ráadásul külföldön tolmácsolással is a bajba jutottak segítségére siet. A szolgáltatás közlekedés-balesetbiztosítással is kiegészíthetõ, ami az orvosi- és mentési költségeken kívül a beteglátogatás és a hazautazás idõpontjának változása miatt felmerülõ többletköltségeket is fedezi.