Spanyoloknak nem kell a biztosítás
2013.02.18
Spanyolországban szinte az összes biztosítási üzletágban a kereslet drasztikus csökkenése figyelhetõ meg – közölte a Mapfre elnöke, Esteban Tejera. A spanyol biztosítók 2012-es eredmény beszámolója alapján éves szinten 4,5%-kal csökkent a társaságok díjbevétele.

Az egyetlen ágazat, amely növekedést tudott tavaly felmutatni, az egészség-, illetve lakásbiztosításé. A gépjármû-biztosítások díjbevétele 5,9%-kal, az életbiztosításoké 9%-kal csökkent. Tejera szerint a biztosítók belsõ leértékelõdéstõl szenvednek. A bérek stagnálnak, illetve csökkennek, így a belsõ kereslet is nagyon gyenge.

Miután növekedésrõl nem lehet beszélni a spanyol biztosítási piacon, az egyetlen módja a helyzet kezelésének a költségek szigorú kontrollálása, és a szerzõdéskötési folyamat hatékonyságának növelése – közölte a spanyol biztosítótársaság elnöke.

Az egyetlen jó hír a spanyol biztosítók számára, hogy a gépjármû-ágazatban a kárhányad csökken, ami elsõsorban azzal magyarázható, hogy az emberek nem mennek nyaralni, kevesebbet vezetnek, így csökken a kárkifizetés is.

Némi optimizmusra ad okot Tejera szerint az is, hogy ebben a hónapban a spanyol külkereskedelmi mérleg egyensúlyba került, ami akár a fellendülés jeleként is értelmezhetõ.