Szakértõi tanácsok a természeti károk ellen
2012.10.29
Itt az õsz, a nyári viharok után megérkezett az esõs idõszak! A természeti károk ellen nagyon nehéz védekezni, ám a Groupama Garancia Biztosító szakértõinek tanácsával elkerülhetjük vagy enyhíthetjük az esetleges károkat.

Hogyan védekezzük a víz okozta lehetséges károk ellen  {{BANNER}}

  • Árvíz ellen a legjobb védekezés, ha még az ingatlan építése, vagy vásárlása elõtt tájékozódunk az építésügyi hatóságnál, a vízügyi hatóságnál (Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség), hogy ingatlanunk biztosan ne épüljön olyan területre, amely árvíz szempontjából veszélyeztetett.
  • Lejtõs területre épített ingatlanok esetében a földcsuszamlásból eredõ károk megelõzhetõk vagy mérsékelhetõk megfelelõ statikai jellemzõkkel tervezett kerti támfalak építésével.
  • Ha a helyiség padozata talajszint alatt épült, a padozattól a lehetõségekhez mérten minél magasabban tároljuk az ingóságainkat a felhõszakadásból eredõ elöntési károk megelõzése érdekében
  • Évente legalább egy alkalommal javasolt a tetõburkolatok áttekintése, amellyel megelõzhetõ, hogy az esetleges sérülés helyébõl kiindulva a fedésben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a fedés sérülésébõl eredõ nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Viharos idõjárás esetén a nyílászárókat mindig jól zárjuk be. A személyi sérülések magas kockázata miatt fontos, hogy a repedt ablaküvegeket minél elõbb kicseréltessük.

Felkészülés a téli hónapokra

  • Nyaralónkban vagy otthonunk abban a részében, ahol nincs fûtés, a hideg beállta elõtt vízteleníteni kell a csöveket az elfagyás megelõzése miatt. Ha esetleg a csövek mégis elfagynának, felmelegítésükre semmiképpen ne használjunk nyílt lángot vagy infra melegítõt, mivel ezektõl szétrobbanhatnak. A melegítést forró vízzel, törölközõkkel vagy esetleg hajszárítóval érdemes végezni.
  • Már a tél kezdetén javasolt hófogókat szerelni a háztetõre, mivel a hó megrongálhatja az ereszcsatornát, a tetõrõl lecsúszó hó pedig balesetveszélyes, illetve kárt tehet a ház mellett parkoló autókban is.
  • Mindössze 20 cm-es hóréteg a tetõn kb. 2 tonna terhelést jelent. A legtöbb tetõ nem tud ennek tartósan ellenállni, ezért mielõbb érdemes letakarítani a havat a tetõrõl, mielõtt az meghajlana.