Akár 10 milliárd dollárra is rúghat a Sandy által okozott biztosított károk nagysága!
2012.10.30
A Sandy hurrikán tegnap éjjel érte el New Jerseyt, óránként 130 kilométeres széllel, özönvízszerû esõvel és hatalmas áradásokkal csapott le. Meteorológusok szerint az Egyesült Államok teljes északkeleti részét érinteni fogja a Sandy hurrikán. Kitart az erõs szél, amit majd még Kanadában is érezni lehet. Az ország középsõ részein heves esõzésre a hegyvidéki részein pedig havazásra lehet számítani.

Ahogy a hurrikán megközelíti a Közép-Atlanti-óceán partját, a katasztrófamodellezõk igyekeznek minél pontosabb elõrejelzéseket készíteni arról, hogy a vihar mekkora károkat okoz a biztosított vagyontárgyakban.

A kaliforniai Eqecat katasztrófakockázat modellezõ cég becslései szerint 5-10 milliárd dollárra is rúghat a biztosított károk nagysága, a teljes gazdasági kár pedig akár a 20 milliárd dollárt is elérheti.

A cég azt is megjegyezte, hogy a vihar által érintett területek kiterjedt nagysága, valamint a New York-i régió egyedülálló földrajzi adottságai miatt igen jelentõsek lehetnek a gazdasági veszteségek.

New York partmenti területei különösen veszélyeztetettnek számítanak az óriáshullámok és árvizek miatt, mivel New Jersey és Long Island között a tengerpart földrajzilag gyakorlatilag 90 fokos szögben találkozik – olvasható a társaság sajtóközelményében. Egy erõs parti szél nagy mennyiségû vizet tolhat be ebbe a sarokba, amely még jobban megemelheti a vízszintet.

A viharra készülve New York városában részben már vasárnap leálltak a metróhálózatok, mivel az alagutakba is a víz betörésére lehetett számítani. A 108 éves metróhálózat alagútjait el is öntötte a víz, több vonalon nincs áram, remizeket is elárasztott az esõ és a dagály.

A Sandy pusztításának immár 15 halálos áldozata van, 7,5 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partján. New Jerseyben evakuálásra is szükség volt, gátszakadás következtében. Queensben tûz ütött ki, melyet a tûzoltók még mindig nem tudtak eloltani. 12 ezer repülõjáratot töröltek eddig a Sandy hurrikán miatt. A mai napon még további fennakadásokra kell számítani a légi közlekedésben.

New Jersey államban Oyster Creek-nél riasztást adtak ki az ottani atomerõmûben, mivel az esõzések miatt megemelkedett a környéken a vízszint, ami zavart okozhat az erõmû vízvezetékeiben, melyek a hûtõvizet szállítják a már elhasználódott nukleáris fõtûanyag hûtésére. Az Exelon vállalat közleménye szerint nincs veszélyben se a felszerelésük, se az emberek biztonsága.