Öt éves mélyponton a biztosított károk nagysága
2015.02.26
2009 óta tavaly volt a legalacsonyabb szinten a biztosított károk nagysága világszerte – derül ki a Guy Carpenter éves katasztrófa-jelentésébõl. E szerint 2014-ben összesen körülbelül 33 milliárd dollárnyi biztosított kár keletkezett, amely jóval alacsonyabb a 2011-es, 126 milliárdos veszteségnél.

Bár a biztosított veszteségek tavalyi nagysága a legalacsonyabbak közé tartozik, továbbra is elõfordultak jelentõs károkat okozó természeti és ember által elõidézett katasztrófák. Ezek közé tartoztak a februári japán hóvihar, az európai jégesõk és szélviharok, az Egyesült Királyság súlyos árvizei, valamint Észak-Amerikai hideg és viharos tele.

Európa / Közel-Kelet / Afrika

Az összes biztosított veszteség mintegy 21%-a keletkezett Európában, Afrikában és a Közel-Keleten. A legjelentõsebb események közé tartozott az Ela szélvihar, amely Németország, Franciaország, Belgium és Ausztria egyes régióit érintette. A rendkívül erõs széllökések és a 7 centimétert meghaladó jégdarabok által okozott biztosítói károk nagysága meghaladta a 2,8 milliárd dollárt.

2014 téli hónapjaiban szokatlanul sok volt a közepesen súlyos vihar Nyugat-Európában, melyek part menti áradásokat és igen erõs széllökéseket eredményezet Írországban és Spanyolországban. Az Egyesült Királyságban a belvíz okozott komoly problémákat, miután a december-januári idõszakban minden idõk legtöbb esõje esett, mióta 1910-ben megkezdték a csapadékmennyiség rögzítését. Egyedül az Egyesült Királyságban 1,8 milliárd dollárnyi biztosítói kár keletkezett.

Ázsia / Ausztrália

Ezt a régiót természeti és ember által okozott katasztrófák is súlyosan érintették tavaly, az összes kár mintegy 23%-a itt keletkezett. Ugyanakkor 60 éve nem fordult elõ olyan, mint 2014-ben, hogy nem keletkezett trópusi ciklon az északnyugat-csendes-óceáni medencében.

Még így is öt trópusi ciklon érintette Kínát egész évben, a legerõsebb, a Rammasun tájfun a legsúlyosabb volt 1973 óta, amely heves esõzéseket, áradásokat és szelet hozott Kínára, Vietnámra és a Fülöp-szigetekre. A becsült gazdasági károk nagysága elérte a 4,6 milliárd dollárt, azonban ebbõl csak 250 millió dollár volt biztosított.

A biztosított károk nagyságát tekintve legsúlyosabb eseménynek az év eleji japán hóviharok számítottak, melyek 3,1 milliárd dollár kárt okoztak a biztosítóknak, komoly zavarokat okozva számos nagyvállalat mûködésében, komoly áramkimaradásokat, halálos baleseteket és sérüléseket okozva.

A természeti katasztrófák mellett a márciusban eltûnt malajziai repülõgép is súlyos veszteségeket okozott, amit a júliusban Ukrajna fölött kilõtt, majd a decemberben Indonézia közelében tengerbe zuhant másik két maláj gép csak tetézett.

Amerika

Az amerikai kontinenshez kötõdött tavaly az összes veszteség 57%-a, szemben a 2013-as 48%-kal. Ehhez a sarkvidéki téli idõjárás, a hurrikánok, földrengések járultak hozzá leginkább.

Az USA-ban és Kanadában az elmúlt 30 év egyik legkeményebb tele miatt 2,3 milliárd dollárnyi biztosítói kár keletkezett. Ehhez jött még hozzá az USA déli részét érintõ tornádók által okozott kár, ami késõbb súlyos jégveréseket okozott egész közép-nyugaton. Mindezek ellenére a károk szintje nem érte el 2005-2013-as átlagot. Fontos szerepet játszottak a biztosítói károkban a földrengések is.