Tovább csökkent a háztartások megtakarítása
2012.10.31
Tovább csökkent a háztartások megtakarítási rátája, amely az euróövezetben 12,9%, az EU27-ben pedig 11%. Eközben a lakosság egy fõre jutó reáljövedelme is csökkenést mutatott.

2012 második negyedévében az elõzõ negyedévhez képest az eurózónában csökkent, míg az EU 27 tagállamát tekintve stabil maradt. A háztartások beruházási rátája ezzel szemben mind az eurózónában, mind az unió összes tagországát tekintve csökkent, elõbbi esetében 8,8%-ra, utóbbinál 8,1%-ra. Az eurózónában az egy fõre jutó jövedelem reálértéken 0,5%-kal csökkent, az elõzõ negyedév 0,3%-os csökkenését követõen.


Az Eurostat negyedéves, szezonálisan igazított adatai alapján a háztartások jövedelme nominálisan 0,2%-kal csökkent az eurózónában, miközben a fogyasztás nem változott, a beruházások –állóeszköz felhalmozás, fõként lakásokba – szintje pedig 1,5%-kal csökkent. A jövedelmek csökkenéséért elsõsorban a bérek és adók változása tehetõ felelõssé, miközben a szociális juttatások változása pozitívan hatott a háztartások jövedelmének alakulására. A jövedelmek reálértékét tovább csökkentette az árak 0,3%-os emelkedése.