Aggódnak az európai hitelbiztosítók
2012.11.08
Az európai hitelbiztosítók legfõbb problémája jelenleg az eurózóna gazdasági helyzetének rosszabbodása – véli a Mapfre hitelbiztosító elnöke, Felipe Buhigas.

A friss adatok azt mutatják, hogy míg Európa gazdasága zéró bruttó növekedést tudott felmutatni az elsõ negyedévben, a második negyedév akár jelentõs csökkenést is mutathat – közölte az elnök a hitelbiztosítást és kezesi biztosítást nyújtó nem állami tulajdonú cégek nemzetközi szövetsége (ICISA) kiadványának adott interjújában.

A különbözõ gazdasági mutatók szerint is igen valószínûtlen, hogy az év második felérõl pozitívabb adatok lássanak napvilágot, ami egyúttal a fizetésképtelenség növekedését vetíti elõre, fõleg az eurózóna válsága által súlyosabban érintett területeken.

Biztosításkötés szempontjából Buhigas fõleg az építõipart, a fémipart és a gépgyártást nevezte meg aggodalomra okot adó ágazatokként, mivel ezek a szektorok meglehetõsen globalizáltak, és szignifikáns részét képezik a hitelbiztosítók kockázat-portfoliójának.

A Coface Nederland biztosítási vezetõje, Martin van der Hoek az eurózóna felbomlásának lehetséges hatásait vizsgálta a hitelbiztosítási piacon: „Az ICISA figyelembe fogja venni, hogy az euró más valutákkal szembeni árfolyammozgása milyen következményekkel járhat, hiszen jelenleg az euró a biztosított számlák hivatalos pénzneme. A biztosított összeg euróra történõ átváltásának szerzõdési feltételei jelentõsen befolyásolják ugyanis az eurózónán kívüli vásárlók hitelképességének megállapítását.”

Van der Hoek nem gyõzte hangsúlyozni a hitelbiztosítások kiemelkedõ szerepét, mondván, „míg a viszontbiztosítás továbbra is elsõsorban a politikai kockázatok, az árfolyam-ingadozások és –leértékelések fedezetét szolgálja, addig a hitelbiztosítás a kereskedelem fellendítését szolgálja, még a folyamatos válság idején is.”
Hozzátette azonban, hogy a hitelbiztosítási díjak is várhatóan emelkedni fognak, méghozzá szigorodó és óvatosabb szerzõdéskötési gyakorlat mellet.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatai

A nemzetközi Coface-csoport hetedik alkalommal tette közzé Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatainak rangsorát, a CEE TOP 500-at. A listán 65 magyar vállalat szerepel, Magyarország összességében így a harmadik helyet foglalja el a listán mind a vállalatok számát, mind azok összforgalmát, nettó nyereségét és létszámát tekintve.

Az elsõ húsz közé viszont csak két magyarországi székhelyû vállalat, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és az Audi Hungária Motor Kft. tudott bejutni. Az összeállítás szerint tovább csökkent a magyar cégek nyeresége, a 65 listán szereplõ vállalat nettó profitja 2010-hez képest tavaly 215 százalékkal esett vissza.

A listán szembeötlõ a lengyel cégek \"uralma\" mind az összforgalom, mind pedig árbevétel tekintetében. Az elsõ húszból nyolc vállalat mûködik Lengyelországban, a Coface CEE TOP 500 lista elsõ helyén változatlanul a Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. áll.

Az árbevétel arányos nyereség alapján viszont már összességében a cseh vállalatok bizonyultak a legjobbnak 2011-ben, közülük a legelõkelõbb, 4. helyen a koda Auto a.s. található 9 milliárd euró feletti összforgalommal.