IAIS: egységes keretrendszer kell a biztosításfelügyelõknek
2011.07.07
A Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) olyan keretrendszer létrehozásáról döntött, amely elõmozdítaná a nemzetközileg is aktív biztosítótársaságok felügyeleteinek együttmûködését.

A bázeli székhelyû, nemzetközi biztosítás-szabályzókat és felügyelõket képviselõ szervezet egy olyan, ComFrame névre keresztelt projekt elindításáról döntött, amely egységes keretet biztosítana a nemzetközileg is aktív biztosítótársaságok felügyeletének. Az IAIS tervei szerint 2013 júliusában léphetne életbe a keretrendszer.

A ComFrame-ben olyan alapszabályok kerülnének meghatározásra, amely elõsegítené a nemzetközi biztosításfelügyeletek közötti együttmûködést, és a szabályozói döntések és alapelvek egyfajta konvergenciájához vezetne – közölte a szervezet. A projekttel kapcsolatban az IAIS közzétett egy koncepciótervet is, amely idén augusztus végéig kommentelhetõ.

Az IAIS elnöke szerint a ComFrame nem csak a felügyeletek munkájának hatékonyságát növelné, de hozzájárulna a biztosítási piac nemzetközi stabilitásához is.