Veszélybe került a Szolvencia II - talán soha nem kerülnek bevezetésre az új szabályok?
2012.11.09
Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóságnak (EIOPA) szorosabb felügyelete alá kellene vennie a Szolvencia II szabályrendszer megalkotásának folyamatát, hogy az ismét a tervezett pályára álljon – véli a KPMG tanácsadó cég.

A KPMG nemrég felvázolt egy sor általa fontosnak tartott intézkedést, amely elõmozdíthatná az új szabályozási keret megalkotásának folyamatát, és relevánsabb, robosztusabb új irányelvet tenne lehetõvé. A Szolvencia II megalkotása ugyanis hónapok óta késlekedik, bizonytalanságban tartva a biztosítási ágazat szereplõit.

„Egy sor olyan munka elvégzésére lenne szükség, amely fordítana a jelenlegi zûrzavart és csalódottságot eredményezõ helyzeten. Elõször is az ágazat örülne, ha az EIOPA nagyobb lendülettel vetné bele magát az európai szabályozók közötti párbeszédbe.” – fogalmaz a KPMG biztosítási partnere, Roger Jackson.

Ezen kívül van még néhány konkrétabb technikai javaslata is a tanácsadó cégnek, amely lendületet adhat a szabályalkotási folyamatnak. Konkrétan a keretrendszer második pillérjét véleményük szerint szét lehetne választani az elsõ pillértõl, hogy elõbb elfogadásra kerülhessen, és harmonizáltabb megközelítést eredményezzen az európai implementáció során. Ezek után az elsõ pillér megalkotása folyhatna a saját tempójában. A brit pénzügyi felügyelet (FSA) által javasolt megerõsített Egyéni Tõkeértékelés (Individual Capital Assessment) folyamatát szintén támogatja a KPMG.

Jackson szerint a 2. pillér korábban történõ elfogadása lehetõvé tenné a társaságok számára, hogy elõnyt szerezzenek a már elvégzett munkából, és hatékonyabb irányítási és kockázatkezelési eljárásokat alkalmazzanak.

Véleménye szerint egyes szabályozó hatóságok már kezdenek elõre haladni a 2. pillér szempontjainak elsajátításával, azonban rendkívül fontos, hogy minden ország azonos és következetes megközelítést alkalmazzon ezen a téren, ami késõbb egyenlõ versenyfeltételeket teremthet.

Ehhez azonban erõsebb felügyeletre lenne szükség az EIOPA-tól, hogy a végrehajtás során összehangoltabb megközelítést alkalmazzanak a felügyeletek, és megpróbálja hatékonyabb együttmûködésre kényszeríteni azokat.

Azok a cégek, amelyek különösen nagy erõfeszítéseket tettek az 1. pillér követelményeinek elsajátításába, és amelyeket a felügyelet saját belsõ modell létrehozására ösztönzött, most úgy gondolhatják, hogy pénzt és idõt pazaroltak el. Olyan gyakorlati eredményt kell tudni tehát találni, amely nem igényel további ráfordításokat.

A KPMG Szolvencia II-ért felelõs brit vezetõje, Phil Smart szerint a keretrendszer megalkotása lendületét vesztette, egyes elemzõk szerint soha nem is fog megszületni. Itt az idõ tehát, hogy a kulcsfontosságú iparági szereplõk és a szabályozó hatóságok elismerjék, hogy az irányelv talán túl ambiciózus volt, és közösen próbálják meg ismét irányba állítani a hajót, hiszen a szilárd alapok már lefektetésre kerültek.

A Szolvencia II szabályokat eredetileg 2014 januárjától kellett volna alkalmazniuk az európai biztosítóknak, azonban az Európai Parlament szavazásának sorozatos elhalasztása miatt – amely a szabályok hatályba lépéséhez szükséges – kétségessé vált az idõpont, sõt az is, hogy az irányelv valaha bevezetésre kerül.